Brit kutatók fejlesztették ki az öngyógyuló repülőszárnyakat: az eljárással csak az apró karcolások tüntethetőek el, egy hatalmas kráter már kevésbé.

Olyan eljárást fejlesztettek ki brit kutatók, amely lehetővé teszi, hogy a sérült repülőgép-szárnyak maguktól regenerálódjanak.

A fémben apró buborékokat alakítanak ki, ezek a szárny megsérülésekor kipukkadnak, és a belőlük kiáramló hőérzékeny ragasztóanyag kijavítja a sérülést.

Vékony karcolásokról beszélünk, nem egy méter széles lyukakról"– magyarázta Duncan Wass professzor, majd hozzátette, hogy ezek a pici sérülések viszont veszedelmes rongálódáshoz vezethetnek.

Szinte bárhol használható

A buborékokba rejtett anyag folyékony karbon, amely a kutatók szerint nagyon sok területen felhasználható, a szélturbináktól a kerékpárok vázáig.

Mivel a karbon viszonylag könnyű, ezért alkalmas a repülőgépek javítására is, lévén nem jelent komoly túlsúlyt a szárnyakon.

Az LG már tudja ezt

Bár az öngyógyuló járművek még messze vannak, az okostelefonok világában már ismerős ez az eljárás: az LG Flex telefoncsaládja nagyon hasonló módon javítja fel a készülékek hátlapját, ha az megkarcolódna.