Megindokolta a NAV, miért mérnek be mobilokat

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, dohány NAV bevetési osztály, dohányipar, sajtótájékoztatót tartanak
A hazai dohányipar szereplői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatót tartanak. Téma: a hazai feketekereskedelem állapota
Vágólapra másolva!
A NAV nyomozó hatóság, törvényi felhatalmazás alapján folytathat titkos információgyűjtést. Ezért vett az adóhatóság mobilok követésére és blokkolására alkalmas eszközt, a modern felszerelés ugyanis elengedhetetlen a mai világban. Az eszközt kizárólag bűnfelderítésre fogják használni, ígéri az adóhatóság.
Vágólapra másolva!

A NAV pénzügyi nyomozóinak (ahogy a többi nyomozó hatóságnak is) törvényi felhatalmazás alapján lehetőségük van bűncselekmények elkövetésének megelőzésére, megakadályozására és felderítésére titkos információgyűjtést folytatni.

Az Origo kérdésére ezzel indokolja az adóhatóság, hogy miért vásároltak közel 15 millió forintért mobiltelefonok bemérésére és blokkolására alkalmas eszközt.

A beszerzett eszközt kizárólag bűnfelderítési célokból, törvényi garanciák mellett fogják használni, ígéri a NAV.

Szűk 15 millió forint

Az adóhatóság által vásárolt eszköz a mobil IMEI-száma és a SIM-kártya azonosítója alapján is megtalálja a készüléket. A NAV a Carinex Kft.-től vette az eszközt 14,88 millió forintért, ebben az árban a kétnapos budapesti tesztüzem és a hatfős személyzet betanítása is benne van.

Kellenek a modern eszközök

Egy igazán hatékony bűnüldöző szervezetnek a kor szellemének és igényeinek megfelelő eszközrendszerrel kell rendelkeznie, hogy feladatait időszerűen, magas szakmai színvonalon tudja ellátni, hangsúlyozza válaszában az adóhatóság.

A modern eszközök a NAV szerint nemhogy szükségesek, de nélkülözhetetlenek.

A NAV bűnüldöző szervezet, szüksége van modern eszközökre Fotó: Bielik István - Origo

Saját felderítő tevékenység

2015-ben saját felderítő tevékenység eredményeként már negyvennégy esetben, több régiót érintő akciók keretében sikerült a NAV-nak felszámolni a költségvetést súlyosan károsító bűncselekményeket elkövető csoportosulásokat - emlékeztet az adóhatóság.

2014-ben a NAV pénzügyi nyomozói

tíz olyan költségvetési csalást elkövető bűnszervezetet derítettek és számoltak fel, amelyek összesen tíz és fél milliárd forinttal rövidítették meg az államkasszát.

Emellett nyolc bűnszövetséget is felderítettek. A bűnszövetségek által okozott kár további két és fél milliárd forint volt.