Azt ugyan tudni lehetett, hogy a Windows 10 idén érkezik, és sokan ingyenesen állhatnak át rá, de a Microsoft legutóbbi bejelentése mindenkit váratlanul ért: kiderült, hogy a szoftver már július 29-től elérhető lesz táblagépekre, laptopokra és asztali PC-kre. A mobilokra és a dolgok internetére kapcsolódó eszközökhöz készült változata valamikor később érkezik.

 

Ráadásul a legális Windows 7-et vagy 8-at használók a premiert követő első évben ingyenesen átállhatnak rá, az ilyen rendszereket használók tálcáin néhány napja meg is jelent egy ikon, amellyel feliratkozhatnak a Windows 10 automatikus letöltésére. Ezen az oldalon bárki leellenőrizheti, hogy milyen Windowst használ. Azt még nem tudni, hogy offline módon hogyan lehet megoldani az átállást.

Nyugalom, nem települ fel magától!

Az előregisztráció egyébként semmilyen kötelezettséggel nem jár, ha valaki ezt választja, annak a PC-je egy várhatóan 3-4 gigabájtos frissítésként letölti majd a Windows 10-et még július 29. előtt, a telepítés pedig ettől a naptól lehetséges.  

A segéd nem fogja magától telepíteni az új rendszert, ezt a műveletet a felhasználónak is jóvá kell hagynia. A Windows 7 esetén a Service Pack 1 javítócsomag, Windows 8 esetén pedig a 8.1-es verzió telepítése elengedhetetlen a Windows 10 beszerzéséhez, amely során egyébként megmaradnak a felhasználói fájlok, a fő rendszerbeállítások és a szoftverek, appok is.

A Windows 10 előjegyzését biztosító segédprogram egyébként a Windows 10-zel nem kompatibilis szoftvereket is listázza: próbánk során a Windows 8.1-es gépünkön csupán egyetlen ilyet talált, a vállalati virtuális magánhálózat eléréséhez szükséges klienst. Játék, vírusirtó, videovágó szoftver vagy más segédprogram nem bizonyult inkompatibilisnek.

A jogtiszta Windowsok már felhívják a figyelmet az ingyenes frissítésreForrás: Origo

Ezt az ellenőrzést egyébként havonta egyszer lefuttatja a program, így elvileg a később telepített programok sem okozhatnak problémát. Ha valaki nem akarna semmit megőrizni régi rendszeréből, annak komplikált lesz átállnia Windows 10-re: előbb a meglévő rendszerre kell telepíteni az újat, majd egy teljes újratelepítést indítani, ami mindent alapállapotra állít.

Nem mindenkinek van ingyen

Nem mindenki számára lesz ingyenes a Windows 10, például aki Windows Vistát vagy XP-t használt, annak meg kell vásárolnia pénzért a rendszert, de a vállalati verziókért is fizetni kell majd.

Hivatalos árlistát még nem adott ki a Microsoft, de a CNet hírportálnak már megerősítette a Windows 10 nettó amerikai árait: az otthoni gépekre szánt Windows 10 Home nettó 119 dollárba (~34 ezer forint), a vállalati hálózati funkciókat is tartalmazó 10 Pro kiadás 199 dollárba (~55 ezer forint) fog kerülni, a Windows 10 Home-ról 10 Próra való átállás költsége nettó 99 dollár, tehát nagyjából 27 ezer forint.

Ha ingyen van a 10, a magyar megveszi a 8-at

Várhatóan a fenti összegekért juthatnak majd Windows 10-hez azok a felhasználók, akik 2016. július végéig nem állítják át meglévő Windows 7 vagy 8 rendszereiket az új verzióra. Azok,akik jelenleg kalózváltozatot használnak, ugyanúgy frissíthetnek a 10-es verzióra, de operációs rendszerük továbbra is kalózverzió marad.

De mi van akkor, ha nem jogtiszta Windowst használok?

A Windows 7-hez 2020-ig, a Windows 8-hoz 2023-ig jelennek meg javítások, eddig biztonságosan használhatók maradnak a szoftverek, így, aki akarja, megvárhatja, hogy a következő számítógépével érkezzen a Windows 10.

Bár három évvel ezelőtti premierje tájékán a Windows 8-at is meg lehetett venni bagóért - 4500 forintért -, az ingyenes frissítés a Windows 10-et elődjénél vonzóbbá tette a felhasználók számára.

Legalábbis erre utal, hogy a Windows 8 szoftverek eladásai jelentősen megugrottak, mióta ismert, hogy díjmentesen lehet átállni majd a legújabb Windowsra, pedig a legolcsóbb licenc is harmincezer forintba kerül - tudtuk meg az Extreme Digital áruházlánctól.

Egyáltalán érdemes váltanunk Windows 10-re?

Mindenképp, mert a Windows 8 tervezői nem jártak minden területen sikerrel. Például száműzték a rendszerből a Start menüt, ami annyira hiányzott a felhasználóknak, hogy külső fejlesztésű segédprogramokkal próbálták pótolni. A Windows 10-ben újra visszatér a megszokott felület, modernizált formában.

Visszatér a rég látott Start Menü, modern köntösben.Forrás: Origo

Végre szakít a Windows azzal a gyakorlattal is, hogy a szoftverek zömét teljes képernyős ablakban futtatja, az új verzióban akár az appokat is lehet kisebb ablakban futtatni, ami a full HD-nál nagyobb modern képernyőknél már elengedhetetlen.

A sokak által gyűlölt Internet Explorert is lecserélik, a Microsoft Edge-re: a teljesen új böngészővel kényelmesen lehet majd elrakni későbbre az érdekes cikkeket, vagy jegyzeteket fűzni hozzájuk. A Continuum nevű újítás abban segít, hogy a lekapcsolható billentyűzettel szerelt gépeket táblagépként és laptopként is kényelmes legyen használni.

A Windows Hello nevű újítás használatához ugyan szükség lesz egy fejlett, infravörös fénytartományban is működőképes webkamerára, cserébe ez a jelszó bepötyögése nélkül, akár sötétben is felismeri és belépteti a felhasználót a gépbe, így az sem lesz gond, ha a nagymama megint elfelejti a jelszavát.

Szintén a rutintalan felhasználók dolgát könnyíti, hogy a Windows 10 alapból képes minden adatunkat a felhőbe menteni, bár ingyen csak korlátozott méretű tárhelyet ad, de ez a Google és az Apple szolgáltatásai esetén is így van.

Mit veszíthetünk?

A magyar felhasználók egyelőre hiába várják a Cortana nevű digitális asszisztenst, a Windows 10 legnagyobb újítását. Az Apple Sirijére hasonlító beszédfelismerő és kérdéseket megválaszoló funkció ugyanis a premierre még biztosan nem fog megtanulni magyarul.

A Cortana digitális asszisztens a Windows 10-benForrás: Microsoft

Azért arra számítani lehet, hogy fokozatosan megtanulja a nyelvünket, hasonlóan az iOS-hez és az Androidhoz, amelyekkel ugyan beszélgetni nem lehet magyarul, de a diktálást már megértik.

Meglepő, de van, amiben a Windows 10 kevesebbet tud a Windows 7-nél is. Például DVD-lejátszásra nem képes, mivel nem tartalmazza az erre szolgáló dekódert: ennek licencdíján azért spóroltak Redmondban, mert már alig néz valaki DVD-t. Ha felrakjuk a VLC-t, nem lesz ezzel gondunk az új rendszeren sem.

Kikerül a Windows Media Center nevű, távirányítóval vezérelhető lejátszó is a repertoárból, bár ez eleve csak bizonyos Windows 7-es és 8-as rendszerekben volt megtalálható, ezért alig használták világszerte.

Hiába keressük a Windows 10-ben a pasziánszt vagy az aknakeresőt, ehelyett a Candy Crush Saga lesz a rendszer beépített játéka. Azért külön appként utólag letölthetők a régi klasszikusok az új rendszerre.

Nem kell új gép a Windowshoz, szívnak a gyártók

A Windows rendszerigénye gyakorlatilag hat éve, a Windows 7 megjelenése óta ugyanaz: legalább 1 gigahertzes processzor és 1-2 gigabájt memória.

Ez a Windows 10 esetében sem változott, a rendszert így akár egy többéves használt PC-re is fel lehet telepíteni, ha a kijelző felbontása legalább 1024x600 pixelt elér. Egy mai modern PC-re a Windows 10 nagyjából húsz perc alatt feltelepül, egy régebbi, lassabb modellen az átállás egy órát is igénybe vehet.  

Frissítés Windows 7-rőlFrissítés Windows 8-ról
Erről a rendszerről Erre a rendszerre Erről a rendszerről Erre a rendszerre
Windows 7 Starter Windows 10 Home Windows 8.1 Windows 10 Home
Windows 7 Home Basic Windows 10 Home Windows 8.1 Pro Windows 10 Pro
Windows 7 Home Premium Windows 10 Home Windows 8.1 Pro Student Windows 10 Pro
Windows 7 Professional Windows 10 Pro Windows 8.1 WMC Windows 10 Pro
Windows 7 Ultimate Windows 10 Pro Windows Phone 8.1 Windows 10 Mobile

Az IDC amerikai piackutató cég statisztikái szerint már negyedik éve csökken folyamatosan a PC-k eladása, és ezen a helyzeten a Windows 10 megjelenése sem fog érdemben változtatni, hiszen az otthoni felhasználók az ingyenes frissítéssel a meglévő gépeikre telepítik majd a rendszert.

Az Extreme Digitalnál sem számítanak arra, hogy a Windows 10 megjelenése miatt megállna a laptopok eladásának csökkenése, ám valószínűnek tartják, hogy az új szoftver megjelenése miatt a korábbinál jóval több készüléket adnak majd el Windowszal együtt.

Sok laptopot érdemben használható operációs rendszer nélkül adnak el Magyarországon, ezekre a felhasználó maga rakhat Ubuntu Linuxot vagy hasonló ingyenes rendszert, vagy tipikusan a Windows kalózmásolatát.

A táblagépekből itthon az androidos készülékek egyelőre verhetetlennek tűnnek - a Google szoftverét ingyen használhatják a gyártók -, de a kereskedésnél arra számítanak, hogy a Windows 10-zel valamelyest javulhat a Microsoft helyzete ebben a szegmensben is.