Színes és vicces a jelszavak jövője

2015.06.15. 17:00

Cuki emojik helyettesíthetik a jelszavakat a jövőben. Az agy könnyebben emlékszik a kedves kis rajzokra, mint a betűkre és a számokra.

A chateléskor használt, érzelmi állapot kifejezésére alkalmas fejecskék, avagy emojik nemcsak arra jók, hogy megmosolyogtassák az embert, hanem a jelszavakat és PIN-kódokat is leválthatják a jövőben.

A smiley-k jövője még a mosolyuknál is fényesebb lehetForrás: AFP/Leon Neal

Az ötlettel előrukkoló brit Intelligent Environments szerint a felhasználók könnyebben meg tudják jegyezni az egymást követő rajzokat, mint a sima számokat és betűket.

"Az emoji kódok az emberi agy képmemorizáló képességére épülnek, amely egy fontos evolúciós tulajdonság" – írja az Intelligent Environments.

Ezen felül ráadásul az emojik biztonságosabbak is. Míg egy PIN-kód mindössze 7290 permutációval bír, addig egy 44-féle képpel operáló emoji-kód közel 3 és fél millióval, azaz kisebb az esélye annak, hogy valaki feltöri.

Nem ez az első eset az utóbbi időben, amikor egy cég a klasszikus jelszavak utódját keresi. Az NSA és a Google is olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek a számok és betűk helyett a felhasználó gesztusai és viselkedése alapján azonosítaná be a készülék tulajdonosát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK