Olyan műholdat bocsátottak fel, mely többek között a Föld növényzetének állapotát is képes elemezni. A gazdaságban is hasznos lehet.

A világ élelmiszertermelésében is fontos szerepet játszhat a Sentinel-2a nevű műhold.

A frissen fellőtt, kifejezetten megfigyelés alapú adatelemzésre fejlesztett berendezés nem csak arról szolgáltat adatokat, hogy miként épülnek fel nagyvárosok, vagy hogy mennyire veszélyes az ember tevékenysége a környezetére, hanem a világon termesztett növényi élelmiszerek várható minőségéről és mennyiségéről is.

A különleges lencsékkel felszerelt műhold hamis színekkel ellátott fotókon jelzi a szakembereknek, hogy a növények épp milyen állapotban vannak.

A 13 spektrumú színskála alapján előre jelezhető a termény megannyi tulajdonsága, sőt, akár az azt megtámadó betegségek terjedését is meg lehet akadályozni vele.

Az egész világot megfigyelik

A Sentinel-2b további lencséi az óceánok és az atmoszféra változásait figyelik, egyszerre segítve a tudományos világ megannyi területét.

A Sentinel-program egyébként nem korlátozódik egyetlen műholdra. A 2b-t tavaly a 2a előzte meg, az eljövendő évek során pedig további szatellitek állnak majd pályára, hogy külső szemlélőként segítsék megérteni a természet és az ember viszonyát.