Törvénytelenül kémkedett a brit hírszerzés

crypttalk hacker lehallgatás adat
Kifizetődő a mobilkommunikáció teljes védelme
Vágólapra másolva!
Törvényt szegett a brit hírszerzés, mikor civil szervezetek után kémkedett.
Vágólapra másolva!

A brit titkosszolgálat (GCHQ) - az amerikai NSA kistestvére - jogszerűtlenül járhatott el, amikor két nemzetközi civil szervezettől gyűjtött be adatokat. A brit törvényszék szerint a GCHQ

nem az adatkezelési törvények szerint járt el.

Többek közt az Amnesty, a Privacy International, és az American Civil Liberties Union jogi szervezet azzal vádolja a hírszerzést, hogy kommunikációjukat illegálisan megfigyelték, lehallgatták. Ugyan a legtöbb esetben még nem született döntés, folyik a vizsgálat, az már most biztos, hogy ha volt kémkedés, ha nem, az csak a szabályok betartásával történt.

Két szervezettel jogszerűtlenül bántak

Nem törvényszerűen jártak azonban el egy egyiptomi és egy dél-afrikai civil szervezet esetében. A helyi törvények szerint ugyanis maga a megfigyelés még jogszerűen történt, de az adatokat a GCHQ a megengedettnél tovább tárolta.

Anyagi kár viszont nem keletkezett, így kártérítést sem kell fizetni.

A brit hírszerzést viszont felszólították, hogy érintett adatokat 14 napon belül törölje szerveréről.

Ez volt a harmadik, és egyben végleges ítélet a civil szervezetek által a GCHQ és az NSA tömeges megfigyelései kapcsán indított eljárása kapcsán, melynek célja nem csak az adatgyűjtés módjának ellenőrzése volt, hanem a két szervezet közti adatcsere törvényességét is vizsgálták.