Leszámol a műanyag kockákkal a Lego

lego batmen mobil
Vágólapra másolva!
A Lego évi hatezer tonna műanyagot használ, most arra készülnek, hogy 2030-ig új, környezeti szempontból fenntartható alapanyagot találnak. Legalább 150 millió dollárt fordítanak a projektre, és 100 alkalmazott dolgozik majd rajta.
Vágólapra másolva!

A Lego cég nem akarja játékait a természet kárára gyártani, ezért azt tervezik, hogy új, környezeti szempontból fenntartható alapanyagot keresnek 2030-ra a most használt műanyag helyett, jelentette be a dán cég. A vállalat egy Lego Fenntartható Anyagok Központja nevű kutatóközpont létrehozását tervezi, ahol több mint 100 alkalmazott fog dolgozni. A Lego azt ígéri, legalább 150 millió dollárt fognak a projektbe fektetni, írja az Nbcnews.com.

A saját labor mellett külső cégekkel és szakértőkkel is szeretnének együttműködni az új, fenntartható alapanyag megtalálásához, bár azt elismerik, hogy

nincs konszenzus arról, mi számít fenntartható anyagnak.

Hatezer tonna műanyag

Jelenleg a Lego évente több mint hatezer tonna műanyagot használ fel a játékaihoz. 1963 óta akrilnitril-butadién-sztirolt (ABS), egy nagy keménységű és szilárdságú, jó hő- és vegyszerállóságú, hőre lágyuló műanyagot alkalmaznak.

Évi hatezer tonna műanyagot használ a Lego Forrás: Origo

Az ABS nagyon népszerű alapanyag, rengeteg fogyasztási cikkben használják, az autóiparban például műszerfal-burkolatokat készítenek belőle, de sok mobiltelefon külső burkolata és hűtőgép belső borítása is ebből az anyagból van.

A Lego jobban teljesít

A tervezett fejlesztésre meg lesz a pénz, a Lego cég évről évre egyre jobban teljesít, árbevétele és profitja fokozatosan nő. A vállalatról az Origo itt írt részletesen.

Az árbevétel nagy része profit Forrás: Origo

A legnagyobb gyár

A Lego egyébként Magyarországnak is fontos, sőt Magyarország is fontos a Legónak: a cég legnagyobb gyára Nyíregyházán ad munkát 1500 dolgozónak.