Clippy, az antropomorf gemkapocs már rég nem része a Microsoft portfóliójának, és mint kiderült, régen sem volt túl jó ötlet behozni a köztudatba.

Ma már talán kevesen emlékeznek rá, de a Microsoft Cortana előtt is kínált egy virtuális asszisztenst: ő volt Clippy, az antropomorf gemkapocs, akit sajnos sokan nem szerettek, mert túl kotnyeles volt, ritkán adott hasznos tanácsokat, sőt,

egyes női dolgozók szerint fixírozta őket.

Mindez egy friss dokumentumfilmből derült ki, melyben Roz Ho, az Ericsson alelnöke elmondja, milyen volt az a meeting, mely során Clippy megszületett. Ho szerint több fókuszteszt is folyt a programmal kapcsolatban, az eredmények pedig szinte kizárólag negatívak voltak.

Méregette a nőket

„A női tesztelők szerint ’túl férfias’ volt a karakter, úgy érezték, hogy méregeti őket.” – mesélte Ho, majd hozzátette: a teremben ülő tucatnyi férfi kolléga egyszerűen „nem látta”, hogy mi a baj Clippyvel.

És hogy mi történt ez után? Semmi: a források szerint a Microsoft figyelmen kívül hagyta a kritikát, így Clippy 1996-ban hódító útjára indult, hogy egészen a Word 2007-es változatáig próbálja kisegíteni a bajba jutott felhasználókat.