Milliókat költ Vasember a szuperintelligens gépekre

2015.07.01. 15:39

Elon Musk milliókat költ a mesterséges intelligencia kordában tartására, hogy az irányítás az ember kezében maradjon.

Milliókat áldoz Elon Musk arra, hogy megóvja az embereket az akár elszabaduló mesterséges intelligenciától.

A Tesla vezetője még januárban jelentette be, hogy tízmillió dollárt adományoz a Future of Life (Élet jövője) nevű alapítványnak, akiknek az a feladata, hogy biztosítsák a mesterséges intelligenciák (AI) biztonságos fejlődését.

Musk elmondása alapján nem elképzelhetetlen a Terminátor filmek jövőképeForrás: InterCom

Az alapítvány most 7,2 millió dollárt osztott ki 37 kutatócsoportnak, melynek jelentős része Musktól származik.

Még mi irányítunk

A kiosztott összegek egyenként 20 ezer és 1,5 millió dollár közt mozognak, és a mesterséges intelligencia rendszerek megbízható, biztonságos fejlesztésére, illetve egy nekik szánt etikai kódex kialakítására fordítják.

Nagy károkat okozhatnak, ha nincsenek jól megtervezve – mondta a valódi Vasemberként is emlegetett cégvezető.

Felbosszantottak egy robotot

Nem is kell talán sokat várni, hogy azon aggódjuk, biztosan jó irányt vett-e a szuperintelligens gépek fejlődése. Nemrég derült ki, hogy a Google munkatársa sikeresen felbosszantott egy robotot, amikor folyamatos, szinte már vallatásnak ható kérdéseket tett fel neki, majd amikor békülni akart volna, a gépnek már nem volt "kedve" tovább beszélgetni.

Aggodalmát fejezte ki a fejlődő mesterséges intelligenciával kapcsolatban Bill Gates, a Microsoft alapítója is. Szerinte nem vesszük elég komolyan a gépagyak által jelentett fenyegetést. Mint fogalmazott: "Egyetértek Elon Muskkal és másokkal ezzel kapcsolatban, és nem értem, hogy mások miért nem aggódnak emiatt."

Hasonlóan nyilatkozott többször is Stephen Hawking, világhírű brit tudós, aki óvatosságra intette a kutatókat: szerinte a gondolkodó gépek a puszta létünkre is veszélyt jelentenek. Hawking hangsúlyozta: a mesterséges intelligencia ugyan mai, kezdetleges formájában hasznosnak bizonyul, de ha sikerül olyan gondolkodó gépet kifejleszteni, amelyek képes lesz meghaladni az emberi agy teljesítményét, komoly veszélybe sodorhatjuk magunkat.

Steve Wozniak, az Apple társalapítója közel sem ennyire borúlátó: szerinte a gépek mindig is segíteni fogják az embereket, mivel istenként tekintenek ránk. A mesterséges intelligenciák el fogják érni azt a szintet, hogy megtalálják a helyüket a világon, azt követően pedig úgy fognak minket kezelni, ahogy mi a háziállatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK