A cég újfajta biztonsági megoldáson dolgozik, szelfivel hagyhatjuk majd jóvá internetes fizetéseinket.

Arcfelismerő biztonsági rendszert fejleszt a Mastercard. A cég idén ősszel kezdi meg az első teszteket egy olyan arcfelismerő rendszerrel, melynek feladata, hogy kiváltsa a felhasználói jelszavakat.

Lényege, hogy internetes vásárlás során a bankkártya tulajdonosának nem egy jelszót kellene beírniuk, hanem egy szelfit lőniük magukról, a telefon pedig azonosítja őt arca alapján.

A MasterCard szerint ez az azonosítási módszer egyszerre biztonságosabb és kényelmesebb, mint a jelenlegi metódus: a jelszavak egyrészt ellophatóak, másrészt fejben kell tartani őket, az arcbeolvasás pedig mindkét problémát kiküszöböli.

Az ősszel induló programnak nemcsak az arcfelismerés, de az ujjlenyomatolvasás is részét képezi.

Első körben 500 felhasználó használhatja a tesztüzemben lévő rendszert, amennyiben sikeresnek bizonyul, az átlagfelhasználók számára is elérhetővé teszik.

A mai generáció szereti a szelfit, így szerintem imádni fogják. - mondta Ajay Bhalla, a Mastercard biztonsági rendszerének vezető fejlesztője.

Az új azonosítási módszer a Mastercard applikáción keresztül fog működni, és a cég szerint minden magán az eszközön fog maradni, így a cég nem fogja se arcunkat, se ujjlenyomatunkat tárolni saját adatbázisában.