Ha fesztiválra készül, és azon pörög az utolsó pillanatban, hogy mire is lenne mindenképp szüksége, és mi az, amit nyugodtan otthon hagyhat, akkor segítünk! 

A soproni Volttal beindult a fesztiválszezon Magyarországon, több esetben is bekerültünk Európa legnagyobbjai közé az igazán színvonalas koncertekkel, előadásokkal, bemutatókkal – talán ez idén sem lesz máshogy. A nemzetközi fellépők mellett pedig a magyar zenekarokat is büszkén hirdeti a Telekom Volt fesztivál: mint hangsúlyozták, az idei szezon alatt itt lép fel a legtöbb hazai zenekar. 

Ugyanakkor érdemes azt is megnézni, technológiai oldalról mennyire felszereltek fesztiváljaink, mit érdemes tudni róluk: kezdve rögtön Sopronnal. 

Utazzunk együtt!

Már a lejutáshoz is rögtön ott az autómegosztás: nem egyedül utazunk, pénzt spórolunk, és lássuk be, azért csak kényelmesebb úgy megérkezni, hogy az akár több órás úton akkor áll meg az ember, amikor csak akar, vagy a legális keretek között nyomja neki, hogy odaérjen a hónapok óta várt koncertre.

A hangulat is jobb, ha többen utaztok együtt SopronigForrás: BlaBlaCar

Ehhez nyújt segítséget a magyar Autohopot is felvásárló BlaBlaCar, amely idén is a fesztivál partnere. Nem csak a honlapon, illetve a mobilapplikációkkal (Android, iOS) nézhetünk magunknak utazópartnert, de külön dedikált oldalt hoztak létre a voltosoknak.

Akár végig lenn fesztiválozik, akár csak egy-egy napra megy le, biztosan olcsóbban megússza a telekocsi-szolgáltatással. Tavaly ugyanis több mint 1400 felhasználó érkezett le így Sopronba, a cég szerint 3,5 millió forintot spóroltak meg magunknak. Ráadásul a BlaBlaCar nem csak utastársat, de idén már sátorhelyet is biztosít a fesztiválozóknak, hogy legyen hol álomra hajtani a fejünket egy átmulatott éjszaka után. 

A cég a VOLT mellett a Balaton Sound, a B My Lake, a Strand- és a Sziget Fesztiválon is a szervezők – és egyben a fesztiválozók – partnere lesz. 

A fesztiválozók megtalálják

Ha leértünk, a sátor is felverve, irány a hömpölygő tömeg és a koncertek: az ember próbál – tisztelet a kivételnek – vigyázni az értékeire, hogy minél kevesebb dolog legyen nála, amit egy pörgés-ugrálás közben elveszíthet vagy ellophatnak tőle. Ehhez nem lehet rossz ötlet egy Tile okoskulcstartó sem, amit akár a pénztárcára, táskára, kulcscsomóra szerelünk fel, segít megtalálni az elkallódott tárgyakat. 

Az apró kütyü egy ingyenes alkalmazással, Bluetoothon keresztül csatlakozik az okostelefonhoz. Az appban csak rá kell bökni a keresett tárgyra, és a nyomkövető azonnal csipogni kezd:  legyen a sátor bármely szegletében, vagy a színpad előtt a földön pár méteres körzetben. Nagyobb gond akkor van, ha messzebb vitték tőlünk: kajtathatunk utána, hátha újra kapcsolódik, és meghalljuk a hangját.

A plüssre sem árt egy okoskütyüt tenni, hátha elrabolják...Forrás: Origo

A Tile weboldalán 15,5 dollárért, körülbelül 4 ezer forintét rendelhetjük meg a kulcstartót. A cég egy komplett online közösséget is felépített a kütyü köré: így más felhasználók – a többi fesztiválozó is – láthatják a közelükben lévő nyomkövetőket,  jelezhetik, ha megtalálták elveszett tárgyainkat. 

A Tile egyetlen hátulütője, hogy csak iPhone és iPad készülékkel használható. Androidos telefonra és Windows Phone-ra a Nokia hasonló nyomkövetőjét: a kétféle méretben, több színben, ötezer forint körüli áron kapható Treasure Taget használhatjuk.

Mindenre elég a mobil!

De hogy megelőzzük a bajt, mi van, ha egyetlen tárgyra korlátozhatjuk le azt, hogy minek kell feltétlenül nálunk lennie? Ez pedig nem más, mint a mobil. Bár már 2010 óta tesztelik, és azóta sikeresen használják az érintéses technológián alapuló fizetést, a legtöbben a Metapay által fejlesztett fesztiválkártyát szokták használni. Pedig akár arra is lehetőség van, hogy egy NFC-alapú bankkártyával vagy egy NFC-képes okostelefonnal fizessünk a sörért és a pizzáért  – így távozáskor arra se kell várni, hogy a megmaradt összeget visszakapjuk.

Nem csak telefonálásra jó a mobil a fesztiválokonForrás: AFP/Oli Scarff

Készpénzzel már négy éve nem lehet kiegyenlíteni a számlát a nagy hazai fesztiválokon: ez nemcsak biztonságosabb, de kényelmesebb és gyorsabb is, elég a leolvasóhoz érinteni a kártyát vagy a mobilt, és mulathatunk tovább. 

Nem árt egy saját töltőpont

No de, mire is van szükség, ha valaki a mobilját venné igénybe a fizetéshez is? Egyrészt nem árthat egy külső akkumulátor, mert bár rengeteg töltőpont van, ezek gyakran betelnek, esetleg a csúcsban várni kellene a telefonra. A türelmetlenek dobjanak be egy saját "töltőpontot" az övtáskába,  bár nem ezen fog múlni, hogy tudnak-e még egy korsó sört elfogyasztani: a MobilTárcával ugyanis lemerült telefon esetén is lehet fizetni: ha az alkalmazásban a bankkártya automatikus használatát engedélyeztük. Kapacitástól függően egy 10 ezer milliamperórás akksi akár 5-6 alkalommal is fel tudja tölteni a velünk együtt megfáradt mobilt.

De mi  is kell hozzá?

Viccet félretéve: hogy tényleg tudjunk az okostelefonnal fizetni, első körben kell egy NFC-képes példány. A legújabb csúcsmobilok már alapjáraton támogatják ezt az érintéses technológiát, de már a középkategóriás telefonok között is bőven találunk ilyen készüléket. Akinek régebbi telefonja van, a gyorsmenüben tudja ellenőrizni, hogy a wifi, mobilinternet, esetleg Bluetooth mellett megjelenik-e, és be tudja-e kapcsolni ezt az opciót. 

Íme, a lista: 

  • egy NFC-képes mobil
  • egy NFC-képes SIM kártya
  • telefonhoz tartozó mobil-előfizetés
  • OTP Banktól igényelhető OTP MasterCard Mobil PayPass kártya

Szükség van egy NFC-képes SIM kártyára is, ez garantálja ugyanis az azonosítást minden egyes alkalommal, de nem kell aggódni, a szolgáltató díjmentesen cseréli üzleteiben a SIM kártyát. A magyar szolgáltatók esetében ugyanis a SIM kártyába épített alkalmazás végzi a felhasználó hitelesítését, mivel jelenleg ez a legbiztonságosabb megoldás.  Ráadásul így egy másik mobilba is áthelyezhető, és a szükséges jelszavak megadása után a virtuális kártyák akár egy kölcsönkapott készüléken is aktiválhatók. 

Ha elveszítjük vagy ellopják a mobilt, az azonosítók letilthatók, mint egy bankkártyaForrás: AFP/Oli Scarff

Ha a telefont elveszítjük, vagy ellopják, az appban tárolt azonosítók használatát a bankkártyákhoz hasonló módon lehet letiltatni. A fizetési tranzakció végrehajtását is ezen alkalmazások - a Telekom MobilTárca, és a Vodafone Wallet - végzik. Mindegyik alkalmazást ingyenesen letölthetjük androidos telefonunkra.

App nélkül még nem megy

Sokak szerint 2015 még nem a mobilfizetés éve lesz: a szakértők szerint erre utal, hogy a nem alkalmazásalapú megoldások még nem terjedtek el igazán. Az Apple tavaly indította el az Apple Pay-t, de a magyarországi használathoz még frissíteni kellene az elfogadói hálózatot, és a bankokkal is meg kellene egyeznie a cupertinói cégnek. Új iPhone 6 ide vagy oda, nálunk az androidosok vannak előnyben mobilfizetés terén. 

Akár egy kávé, akár egy sör, itthon az alkalmazásalapú megoldások terjednekForrás: Wikimedia

Igaz, az Apple csak tavaly zárkózott fel a Google mellé, hiszen az már 2006 óta próbálkozik egy alternatív fizetési megoldás elterjesztésével – de főleg sikertelenül. Az első bukta a Checkout volt, majd öt évvel később, 2011-ben érkezett a Wallet, amelyet idén brandingelnek át Paymentté: kérdés, hogy a harmadik név alatt futó funkció végre áttörést hoz-e. Ha minden igaz, a cél az lesz, hogy minden peer-to-peer, alkalmazáson és áruházon belüli fizetést egy kalap alá vegyenek.

Az Apple azonban egyértelmű sikert tudott felmutatni – legalábbis külföldön, élen az Egyesült Államokkal –, mivel maga mellé állított számos vállalatot, bankot és bankkártya-kibocsátót. 

Idén a Samsung is csatlakozott a "nagyokhoz": a Galaxy S6 pedig nem csak NFC-, de mágnescsíkos támogatást is kapott. A technológiának köszönhetően a kereskedők 90 százaléka el tudná fogadni a Samsung Payt, legalábbis ezt állítja a Samsung által felvásárolt LoopPay szolgáltató, amely több millió partnerének kínál fizetési megoldásokat.