Többletenergiát termel a jövő autója

2015.07.07. 11:04

Olyan családi autót építettek holland egyetemisták, mely segíthet egyes társadalmat érintő problémák kezelésében is. 

Olyan intelligens családi autót épített egy holland egyetemi diákokból álló csapat Eindhovenben, amely átlagban több energiát termel, mint amennyit felhasznál.Az eindhoveni műszaki egyetem hallgatói által készített négyszemélyes Stella Lux autót napenergia hajtja, valamint egy speciális navigációs-rendszert is fejlesztettek hozzá.

A fejlesztőcsapat, amely saját megfogalmazása szerint a "jövő autóját" szerette volna megalkotni, az aerodinamikus kialakítást könnyű anyagok felhasználásával - mint például az alumínium és a szén - ötvözte. 

Ennek eredményeként a Stella Lux ideális időjárási körülmények mellett napi 1000 kilométert tud megtenni, ráadásul a megtermelt többletenergiát is képes felhasználni, így segíthet akár bizonyos energiával kapcsolatos, társadalmat érintő kérdések kezelésében is.

Napelemes autók versenye

A hallgatók részt vesznek a kétévente megrendezett Bridgestone World Solar Challenge elnevezésű ausztráliai versenyen. Az októberi megmérettetésen a napenergia által hajtott autóknak 3 ezer kilométert kell megtenniük. A Stella Lux a családi autók versenyében indul, ahol elsősorban a praktikus, felhasználóbarát tervezésen van a hangsúly, nem pedig a sebességen.

A csapat 2013-ban egyszer már győztesként tért haza a versenyről, most ismét szeretnék elnyerni a legjobb családi autónak járó címet a korábbinál könnyebb, ezért gyorsabb járművükkel.

"A győzelem mellett szeretnénk megmutatni, hogy ez az energia-pozitív családi autó életképes megoldás lehet a jövőben" - mondta el a csapat vezetője, Tom Selten.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK