Budapesten nyit irodát a német WunderCar, mely egy, az Uberhez hasonló sofőrszolgáltatás.

Budapesten nyit irodát a német WunderCar. A sofőrszolgáltatás már elérhető a fővárosban, helyi bázisuk azonban eddig még nem volt. A cég szoftverfejlesztőket keres az augusztusi starthoz.

A taxisrendelet ráadásul nem vonatkozik a WunderCarra, mely így az elkövetkezendő öt év során "olyan gyakori jelenséggé válhat, mint az autóbuszozás" – legalábbis Gunnar Froh vezérigazgató szerint.

A szolgáltatás is fejlődik: a sofőröknek még az előtt jelenteniük kell az útvonalukat, hogy felvennének egy utast, így garantálva, hogy csak az útjukba eső fuvarokat vállalják el.

Meghatározott úton haladnak

A WunderCar egy sofőrszolgáltatás, mely egy mobilaklamazáson keresztül működik. A sofőrök előre megadott úton közlekednek, és olyan utasokat vesznek fel, akik szintén abba az irányba tartanak – ennél fogva a rendszer nem teljesen olyan, mint az Uber, mely esetében az utas mondja meg, hogy merre menjen az autó.

A szolgáltatás mögött álló céget 2011-ben alapították, a WunderCar pedig Hamburgból indult, de már elérhető Budapesten, Dublinban, Varsóban, Prágában, Isztambulban és San Franciscóban is.

Hazájában, Németországban a legnépszerűbb, a cég szerint viszont a többi felsorolt területen is folyamatosan növekszik a részesedése.

A nagy ellenfél

A WunderCar az Uber legnagyobb európai ellenfele, annak ellenére, hogy működése szempontjából közelebb áll az Oszkár Telekocsihoz vagy a Blablacarhoz.

Az Uber ellen mostanában egyre több erőszakos demonstráció tör ki világszerte, amiért a taxisok szerint elviszi előlük a munkát. Először Franciaországban durvult el a helyzet, majd Dél-Afrikában – Johannesburgban már testőrök védik az uberező sofőröket.