Dél-Amerika majdnem egészét lehallgatja az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal. A Wikileaks alapítója szerint a nagy techcégek is segítik a szervezet munkáját.

Dél-Amerika 98 százalékának mindenfajta kommunikációját lehallgatja, elemzi és eltárolja az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (National Security Agency - NSA), mondta Julian Assange, a Wikileaks alapítója.

A múlt hétvégén a titkos adatok kiszivárogtatására fókuszáló portál olyan anyagokat hozott nyilvánosságra, melyekből kiderült, hogy a brazil kormány 29 tagját célzottan monitorozták.

Assange szerint a begyűjtött adatok többsége olyan amerikai cégektől származik, mint a Facebook vagy a Google, melyek, mivel az Egyesült Államok területén tevékenykednek, kormányzati kérésre kénytelenek kiadni azokat.

Az USA-ban már illegális

Az hivatal több mint tíz éven át az Egyesült Államok polgárait is lehallgatta, erről Edward Snowden volt CIA dolgozó rántotta le a leplet. Az adatgyűjtési botrány végül oda vezetett, hogy idén nyáron törvényi úton vetettek véget az egyébként jogszerű gyakorlatnak.