Milliók adatait lopták el a hackerek

2015.07.11. 14:50

Az Egyesült Államok kormányának adatbázisát feltörő hackerek 21,5 millió ember adatait lopták el, többségében kormányhivatalnokokét.

Az amerikai kormány Személyzeti Irodájának feltörésével 21,5 millió ember adatait lopták el. Kormányhivatalnoki munkára jelentkezők, valamint szövetségi alkalmazottak személyes információit szerezték meg a hackerek. 

Az iroda feltöréséről már áprilisban tudtak, de akkor még csak 4,5 millió ember adatainak ellopásáról szóltak a hírek – mint kiderült, több mint ötször ennyi embert érint az adathalászat.

Az adatlopás során közel 20 millió kormánymunkás adatai kerültek a hackerek kezébeForrás: AFP/Brendan Smialowski

Az iroda azoknak az adatait tárolta, akik kormánymunkával kapcsolatban 2000 óta háttérellenőrzésen estek át: körülbelül 19,7 milliónyi kormánymunkásnak és 1,8 milliónyinak az élettársa adatai is a hackerek kezébe kerültek.

A Személyzeti Iroda olyan információkat tárolt, mint a társadalombiztosítási szám, egészségügyi, pénzügyi vagy éppen bűnügyi adatok, mindez nevekkel, címekkel.

James Clapper, a hírszerzés feje szerint a támadás mögött egyértelműen Kína áll, amit Andy Ozment, a Nemzetbiztonsági Iroda szakértője is megerősített: szerinte ugyanazok törték fel az iroda rendszerét, akik 2014 májusában már bejutottak a kormány szervereibe.

Hillary Clinton az esettel kapcsolatban múlt héten úgy fogalmazott:a kínaiak mindent megpróbálnak feltörni, ami nem mozog”. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK