Meghalt a Nintendo elnöke

2015.07.13. 06:58

55 éves korában elhunyt Ivata Szatoru, a Nintendo elnöke. A japán mérnök és üzletember az első olyan vezető volt a cég élén, aki nem tartozott az azt megalapító Jamaucsi családba.

Július 11-én, szombaton elhunyt a Nintendo elnöke, adta hírül a vállalat egy rövid közleményben. Ivata Szatoru 55 éves volt, utódai átmenetileg Takeda Genyi és Mijamoto Sigeru helyettes igazgatók lesznek.

Ivata 1983 óta dolgozott a Nintendónál. Eleinte olyan, mára kultikus címekké vált videojátékok elkészítésén munkálkodott, mint az EarthBound vagy a Kirby-sorozat.

A Nintendo szűkszavú közleményben tudatta Ivata Szatoru elnök halálhírét.Forrás: Origo

2000-ben igazgatói széket kapott, két évvel később pedig, Jamaucsi Hirosi halála után, ő vette át az elnöki teendőket is.

Érdekesség, hogy a Nintendónál korábban csak a céget alapító Jamaucsi csalát tagjai töltötték be ezt a pozíciót.

Ivata Szatoruhoz köthető a Nintendo másodvirágzása: az akkoriban anyagi nehézségekkel küzdő vállalat a 2000-es évek közepén a Wii és a DS nevű videojáték-konzolok kiadásával ismét a csúcsra tört.

Ivata Szatoru régóta betegeskedett. 55 évesen érte a halál.Forrás: AFP/Jiji Press

Egy ideje tudható volt, hogy a cégelnök egészségével nincs minden rendben: a tavalyi E3 videojáték-expót is műtét miatt hagyta ki: daganatot távolítottak el szervezetéből.

Akkor még azt nyilatkozta, a műtét jól sikerült, várhatóan nem lesznek szövődmények - mégis lett. A közlemény szerint daganat "zárta el az epevezetéket". A Nintendo nem közölt részleteket a halála körülményeiről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK