Facebook-adatokat lopnak az androidos játékok

Android App, vírus
Vágólapra másolva!
Két olyan androidos játékra bukkantak, amely a felhasználók Facebook-adataira vadászik. Több millió áldozat lehetett volna.
Vágólapra másolva!

Két olyan játék is található a Google Play androidos appboltban, melyek teljesen mértékig működő alkalmazások, emelett viszont adathalászat funkciót programoztak bele.

A két appon belül trójai bújt meg Forrás: ESET

A Cowboy Adventure és a Jump Chess indításakor a képernyőn egy hamis Facebook bejelentkezési ablak jelenik meg. Ennek kitöltése után el lehet kezdeni a játékot, de a belépési adatok közben közvetlen a támadók szerverére továbbítódik.

"Annak ellenére, hogy

a potenciális áldozatok száma megközelíthette az egymillió felhasználót,

szerencsére az alkalmazáshoz írt negatív kommentek és figyelmeztetések sok felhasználót védtek meg" - közölte Béres Péter, az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója.

A Google azóta törölte az alkalmazásokat az áruházból, és telepítés előtt figyelmezteti a felhasználókat, hogy azok rosszindulatú kódokat tartalmaznak.

Egyre biztonságosabb az Android

Néhány hónappal ezelőtt a Google szigorúbb biztonsági előírásokat vezetett be a piacterére kerülő alkalmazásokkal kapcsolatban, hogy tovább csökkentse a felhasználókra leselkedő kockázatokat.

A vállalat legújabb biztonsági jelentése szerint tavaly

a vizsgált androidos eszközök kevesebb mint egy százalékára került potenciálisan ártalmas alkalmazás,

azoknál pedig akik a szoftverek telepítéséhez kizárólag a Play Store-t használták, ez az érték még alacsonyabb, mindössze 0,15 százalék volt. Számszerűleg ez még így is körülbelül másfél millió fertőzött eszközt jelent.