Milliókért kelt el az egyik utolsó Enigma

enigma kódfejtés német
Bonhams' History of Science and Technology department director Cassandra Hatton shows a German Enigma machine during a press preview in New York on April 9, 2015. The machine is part of an upcoming auction that also features a handwritten manuscript belonging to British mathematician and code breaker Alan Turing, who played an important role in breaking the German Enigma Code during world war II. AFP PHOTO/JEWEL SAMAD
Vágólapra másolva!
65 millió forintnak megfelelő összeget fizettek egy második világháborús kódgépért. Az Enigma manapság igazi ritkaság.
Vágólapra másolva!

Elkelt az a ritka második világháborús kódgép, amelyet egy európai múzeumalapítvány bocsátott árverésre. Az Enigma nevű német szerkezetért 65 millió forintnyi dollárt fizetett egy névtelen vásárló.

Ez kétszer annyi, amennyit az aukciósház várt.

Az Enigma egy kódológép, mely szinte végtelen mennyiségű rejtjellel működhet. A németek ilyen berendezéseket használtak a második világháborúban a rádiókommunikáció titkosítására. Amikor már biztos volt, hogy elveszítik a háborút, a katonáknak parancsba adták, hogy semmisítsék meg az Enigmákat. Ezért csak nagyon kevés gép élte túl a harcokat.

Az Enigma úgy néz ki, mint egy ártalmatlan írógép. Forrás: AFP/Jewel Samad

Bár mechanikus elven működő készülékről van szó, könnyen lehet, hogy

az Enigma nélkül nem volna modern számítástechnika sem.

A szövetségesek fel szerették volna törni az Enigmát, ehhez azonban nem volt elég az emberi elme számítási kapacitása. Sokkal fejlettebb dologra volt szükség: egy számítógépre.

Alan Turing brit matematikus pontosan ilyen masinát épített, mely végül tényleg fel tudta törni a német rejtjelgépet.

Turing későbbiekben a komputertechnika alapjainak kidolgozásán is sokat dolgozott.