Sokan csak a NASA tudósainak köszönik meg a Plútóról készült első közeli felvételeket, pedig a Sony első játékkonzolja is érdemel egy kis elismerést.

Sokan várták izgatottan a nemrég befutott, első közeli felvételeket a Plútóról. A látványos képeket a New Horizons nevű űrszonda készítette, mely a NASA mérnökeinek munkája. A szondát hajtó processzor azonban részben a Sonyhoz kötődik: ugyanaz a főegység felel a New Horizons számításaiért, amely az első PlayStation-játékkonzolban is megtalálható volt.

Az MIPS R3000 modellszámú processzort azért választotta a NASA, mert megbízható technológia, mely sokat bizonyított az idők során.

Ha nincs a PlayStation sokat látott processzora, akkor a Plútó szívéhez sem jutunk el.Forrás: Nasa.gov

A chip végül is tényleg jól viselte az idő próbáját: a PlayStation 1994-es megjelenését követően több mint hat évig futtatta az egyre fejlettebb videojátékokat.

Irány a Plútó

A New Horizonst 2006 elején bocsátották fel, hogy a Kuiper-öv törpebolygóit vizsgálja. Útja során megközelítette a Jupitert, majd idén július 14-én a Plútóhoz is elért, melyről először készített közeli, jól látható képeket.