Összefog az Apple és a Samsung: jön az eSIM kártya

SIM-kártya, mobilszolgáltató, Vodafone, Telenor, T-mobile, telefonszámok újrahasznosítása
Vágólapra másolva!
Az Apple és a Samsung összefogott a hagyományos SIM kártya megszüntetése érdekében. Jövőre érkezhetnek az első, újfajta mobilok.
Vágólapra másolva!

A SIM kártyák idővel egyre kisebbé váltak ugyan, de még mindig helyet foglalnak a mobilkészülékben, holott helyettesíthetőek lennének egy teljesen elektronikus szabvánnyal. Ennek érdekében fogott össze a két nagy konkurens, az Apple és a Samsung:

jövőre jelenhet meg a végleges eSIM kártya.

Az eSIM virtuális előfizetői kártya, amely a gyártók által be van építve az okostelefonokba, így a felhasználók a készülék megvétele után dönthetnek arról a szoftver beállításainál, hogy mely szolgáltató mely csomagjára szeretnének előfizetést kötni.

A kezdeményezés egyes források szerint már a legnagyobb operátorokat is maga mellé állította: mint az amerikai AT&T, a Deutsche Telekom és a Vodefone.

Lehet, hogy hamarosan búcsút inthetünk nekik. Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az iparág szereplőit összefogó GSMA szövetség támogatja az új szabvány elfogadását, így már 2016-ban megérkezhetnek az első telefonok, melyek eSIm-kártyát tartalmaznak. Ez persze nem jelenti azt, hogy megszűnnek a hűségidős csomagok, és szabadon váltogathatunk szolgáltatóról szolgáltatóra.

Viszont nagy előnye lesz, hogy

egy külföldi út során nem lesz szükség helyi SIM kártyát vásárolni

vagy rendelni, elég lesz egy ottani operátor szolgáltatására előfizetni, feltölteni az egyenleget. Ebből adódóan a dual SIM-es készülékek is okafogyottá válnak, hiszen egyetlen kártyán több szolgáltatás is futhat majd.

Már nálunk is van hasonló

Az elektronikus SIM kártya ötlete nem új, az Apple tavaly mutatta be az Apple SIM-et. Ez ugyan még egy fizikai formában létező, de újraírható kártya, így a felhasználó igény szerint egy appon keresztül bármikor új szolgáltatót választhat, az alkalmazás átprogramozza a kártya tartalmát. Az új iPadekben található kártya csak néhány országban érhető el, de a GigSky-jal kötött megállapodás alapján Magyarországon is működőképes.