Hackerek lepleznék le a botrányos társkereső közel 40 milliós felhasználói táborát. Sokan azzal viccelnek, biztos a válóperes ügyvédek indítottak hadjáratot a portál ellen.

Az Ashley Madison egy botrányairól híres randioldal, amely elsősorban nem a független, hanem a házas embereket célozza, és kínál lehetőséget "diszkrét kapcsolatra", azaz félrelépésre. Az eredetileg Kanadából indult portál azóta rengeteg országban, így tavaly 41. államként hazánkban is elindult.

Az Ashley Madison rendkívül népszerű, a világ második legnagyobb társkeresőjévé nőtte ki magát: több mint 37 millió regisztrált taggal rendelkezik, és tavaly decemberi adatok szerint minden 4,4 másodpercben egy új felhasználó csatlakozik a szájthoz.

Csoda, hogy nem előbb támadták meg

Igazából ennek fényében csoda, hogy korábban nem szúrt szemet a portál a hackereknek, akik most azzal fenyegetnek, hogy felfedik a hatalmas felhasználói tábor kilétét, és közzéteszik az interneten. Azt követelik az üzemeltetőktől, hogy állítsák le a társkeresőt, és akkor nem hozzák nyilvánosságra a tagok személyes adatait.

Hogy bizonyítsák, tényleg megkaparintották a felhasználók adatait, néhány bizalmas információt már megosztottak, amelyet az Avid Life Media vállalattól loptak el - ez a cég áll a társkereső mögött. Az úgynevezett Impact Team nem csak az Ashley Madisont, de más hasonló félrelépős oldalakat is megtámadott, köztük a Cougar Life-ot, és az Established Ment.

Magyarországon tavaly decemberben indult a társkeresőFotó: Origo - Marton Szilvia

A kibertámadás tényét Noel Biderman, a szájt alapítója is megerősítette a KrebsOnSecurity biztonsági cégnek, s közölte:

folyamatosan dolgoznak, hogy visszaszerezzék a felhasználók adatait.

Leleplezték a hazugságot?

Az Impact Team a társkereső botrányos volta mellett egy másik fontos tényre akarta felhívni a figyelmet akciójával, méghozzá hogy a Full Delete funkció egy hazugság.

Hiába fizetnek 19 dollárt azért a felhasználók, hogy minden róluk szóló információ - a valódi név, cím, bankkártyaadatok, számlák és szexuális fantáziák - törlésre kerüljön, azokat valójában megtartja a vállalat.

Tarolnak a válóperes ügyvédek?

A közösségi oldalak felbolydultak a hír hallatára. A legtöbben ugyan a hackerek pártját fogták, hirtelen ők lettek a "jófiúk", akik az igazság és hűség oldalán állnak. Viszont akadtak olyanok, akik azzal viccelődtek, a támadókat védőügyvédek bérelhették fel, hiszen hirtelen kétszer 37 millió ügyfelük lesz a szivárogtatás által.