Összefogtak az Apple ellen a legnagyobb techcégek

apple nagyvállalat székház amerikai
NEW YORK, NY - JUNE 17: The Apple logo is displayed at the Apple Store June 17, 2015 on Fifth Avenue in New York City. The company began selling the watch in stores Wednesday with their reserve and pick up service. Previously the product could only be ordered online. Eric Thayer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Apple és a Samsung évek óta pereskednek, utóbbi mellett azonban olyan cégek állnak most ki, mint a Google vagy a Facebook.
Vágólapra másolva!

Nagyon régóta húzódik az Apple és a Samsung jogi háborúja. A két cég harcába eddig kevesen szóltak bele, most viszont a legnagyobb informatikai vállalatok jelezték, hogy

ők bizony a Samsung mellett állnak.

A Facebook, a Google, a Dell, a HP, az eBay és pár további, kisebb cég július 1-én benyújtott egy közös indítványt az ügyet tárgyaló amerikai bíróságnak. Azt írják, hogy amennyiben a Samsungnak tényleg minden eladott eszköz után kártérítést kell fizetnie az Apple felé, akkor az abszurd gyakorlathoz vezethet a jövőben.

A Samsungnak hirtelen sok jó barátja lett. Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Példaként felhozzák, hogy ennyi erővel egy kisebb cég az általa gyártott tévék után rendre fizethetné azok teljes bevételét, mert számtalan olyan technológiát kell beépítenie a készülékeibe, melyek ilyen-olyan vállalatok régi szabadalmait sértik.

Csak a teljes összeggel van bajuk

Az Apple és a Samsung csatája három éve fordulóponthoz ért: a koreaiakat 1 milliárd dollár (286 milliárd forint) kártérítés megfizetésére kötelezték – ez az összeg a bíróság szerint elegendő a szabadalomsértő termékeken keresett nyereség fedezésére.

Az Apple több mint a kétszeresét szerette volna megkapni.

A Samsung fellebbezett, most már "csak" félmilliárd dollár a kártérítési összeg, a cég azonban szeretné, ha teljesen elengednék a büntetést. Az Apple többek között olyan, a Galaxy okostelefonoknál használt megoldások miatt perelt, mint az egyujjas görgetés, vagy a kétujjas nagyítás.

A Google nem segíthet

A Samsung mellett kiálló cégekkel az Apple egyelőre nem tud mit kezdeni, leszámítva a Google-t: a kaliforniai gyártó jelezte a bíróság felé, hogy a Samsung készülékein a keresőcég operációs rendszere fut, és mint ilyen, elfogult lehet az ügyben.