Kiborgrinocérosz buktatja le az orvvadászt

rinocérosz orrszarvú kezek
Amszterdam, 2015. február 12. A World Press Photo által 2015. február 12-én közreadott, az amerikai Ami Vitalénak, a National Geographic munkatársának a képe, amely a természet egyedi kategóriájának második helyezését nyerte el a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen Amszterdamban 2015. február 12-én. A kép címe: "Afrika nagyvadjainak megmentése - Elárvult orrszarvú". (MTI/EPA/WPP/National Geographic/Ami Vitale)
Vágólapra másolva!
Az orvvadászat Afrikában még mindig komoly probléma, nemsokára azonban maguk az állatok buktathatják le gyilkosaikat.
Vágólapra másolva!

Az orvvadászat Afrikában jelentős probléma: több veszélyeztetett fajt érint, többek között az orrszarvút. Csak tavaly 1200 ilyen állatot öltek meg a Dél-Afrikai Köztársaság statisztikái szerint,

hogy elvegyék tőlük becses szarvukat.

A hatóságok ugyan minden létező módszerrel próbálják felvenni a harcot az orvvadászok ellen, sikereik azonban harmatosak, ugyanis mire felfedeznek egy tetemet, a gyilkosok messze járnak. Ezen segíthet most egy brit fejlesztés, mely kiborgokká változtatja a rinocéroszokat.

Az angol Protect nevű állatvédő szervezet által kifejlesztett RAPID nevű eszköz (Real-time Anti-Poaching Intelligence Device) az orrszarvú testébe ültetett szívritmus-figyelő alapján küld jeleket az állatvédőknek, amennyiben a rinocérosz pulzusa a szokottól eltérő jeleket mutat.

Ekkor az állatvédők bekapcsolnak egy apró, az állat szarvába ültetett kamerát, melyen át látják, hogy tényleg támadásról van-e szó. Amennyiben igen, az orvvadászok elleni egység az állat nyakára erősített GPS-jeladó koordinátái alapján azonnal útra kel,

így a bűnözőknek sokkal rövidebb idejük marad kereket oldani.

A RAPID-ot már tesztelik Dél-Afrikában, és ha az eredmények bíztatók lesznek, 2016-ban más állatokra is erősíthetnek a berendezésből, úgy, mint elefántokra, oroszlánokra, vagy akár bálnákra.