Kémkedhet a felhasználói után az Amazon

2015.07.24. 13:30

Az Amazon megfigyelheti felhasználói tevékenységét a közösségi oldalakon, derült ki egy amerikai nő esetéből.

Adatokat gyűjthet felhasználóitól az Amazon, derült ki egy független amerikai írónő esetéből. Nemrég ugyanis letiltották az Amazonon, mikor értékelni szeretett volna egy e-könyvet.

Imy Santiago többször is megpróbálta értékelni az oldalon az általa olvasott könyvet, ám a rendszer minden alkalommal arról értesítette őt, hogy ez az oldal szabályaiba ütközik.

A Santiago ezután felkereste a céget, megtudakolva, hogy miért van ez. Azt a választ kapta, hogy azért, mert személyesen ismeri a könyv íróját.

A döntés érthető az elfogult, egyoldalú véleményezések elkerülése érdekében, de felmerül a kérdés: honnan tudták, hogy ismerik egymást?

Santiago azt állítja, hogy az egyetlen kapcsolat közte és az író között, hogy első könyve elolvasása után elkezdte követni őt a közösségi oldalakon.

Úgy tűnik tehát, hogy az Amazon valahogy adatokat gyűjthet a különféle közösségi oldalakról, mint a Facebook, vagy a Twitter. Arról nincs információ, hogy amennyiben tényleg követik a látogatókat, milyen felhasználókat figyelnek meg, és mi alapján. Az Amazon egyelőre nem kommentálta a történteket.

Imy Santiago az eset után úgy döntött, többé nem publikálja értékeléseit az Amazon weboldalát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK