Egyre többen vásárolnak okosórákat, pedig a legtöbb ilyen készülék a szakértők szerint komoly adatbiztonsági kockázatot jelent.

Egyáltalán nem biztonságosak a legnépszerűbb okosórák, állítják a Hewlett-Packard (HP) szakértői. Az amerikai techcég tíz jól fogyó modellt tett próbára, és legalább egy biztonsági rést mindegyiken talált.

Ugyan a vállalat nem ismertette a kipróbált órák pontos típusát, a források szerint Samsung, Pebble és Sony készülékek is szerepeltek a repertoárban, az Apple Watch-csal egyetemben.

Nem biztonságosak az okosórák. Az Apple Watch sem.Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A jelentésből kiderült, hogy az órák androidos és iOS-es alkalmazásait egyaránt ellenőrizték, ideértve a különböző felhőfunkciókat is.

  • Persze a lényeg nem az eszközök típusa volt, hanem hogy egyik sem védi tökéletesen a felhasználót.
  • Csak az órák felénél van lehetőség a képernyő lezárására.
  • Tízből kilenc modell titkosítás nélkül továbbít személyes adatokat.
  • Harmadukba végtelenszer meg lehet próbálni bejelentkezni.
  • Két készülék bármilyen telefonnal azonnal összecsatlakoztatható volt, azaz ha ellopják őket, szabad a gazda.

A HP szerint az eredmények nem csak azért aggasztók, mert egyre népszerűbbé válnak az okosórák, hanem mert alig pár éve vannak jelen a piacon, és már most, a terjedésük elején súlyos hibákkal vannak tele, szabad utat engedve a kiberbűnözőknek.

Ha a gyártók nem lépnek mihamarabb, az elkövetkezendő óragenerációk biztonsági résekkel teli fejlesztésekre épülhetnek, nehezebbé téve a felhasználói védekezést.