Váltságdíjat csak bitcoinban fogadnak el a hackerek

Bitcoin
Bitcoin (virtual currency) coins are seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, May 27, 2015.
Vágólapra másolva!
A hackerek áldozatai - legyenek akár átlagemberek, rendőrőrsök vagy pénzügyi cégek – egyre gyakrabban bitcoinnal kell, hogy fizessenek, hogy visszakapják a weboldaluk feletti hatalmat, vagy éppen ellopott adataikat. 
Vágólapra másolva!

A New York Times riportja szerint nemrégiben orosz és ukrán hackerek egy hónap alatt 16,5 millió dollárnyi (46,8 milliárd forint) bitcoint szedtek össze. Nem véletlenül kedvelik ennyire a bitcoint:

jelenleg az online kriptovaluta egyetlen darabját 290 dollárért (82363 forintért) lehet eladni,

anélkül, hogy bármilyen hatóságnál regisztrálni kellene a tranzakciót.

A 2009-ben kiadott online fizetőeszközt használta a Deep Web Silk Road áruháza is, ahol illegális tárgyakat (egyebek közt drogot és fegyvert) és szolgáltatásokat lehetett vásárolni.

Bár a hatóságok lekapcsolták a kokainnal és heroinnal is kereskedő szájtot, a bitcoint továbbra is előszeretettel használja az alvilág: a DD4BC nevű csoport általában 10 ezer dollár (2,84 millió forint) értékben kér bitcoint azért, hogy ne vessen egyes oldalakat túlterheléses támadás (DDoS) alá.

A bitcoin árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com

A zsarolós vírus nem olcsó

A zsarolós vírusokkal operáló hackerek számára - akik a gépekre olyan vírust szabadítanak, amik megakadályozzák a hozzáférést a saját fájljainkhoz - a bitcoin szintén egyre népszerűbb választás. Az ilyen vírusokból a

CryptoLocker volt a legelterjedtebb, ami 2014 közepéig 234 ezer gépet fertőzött meg.

A vírus továbbfejlesztett változata, a CryptoWall ebben az évben tennessee-i és massachusettsi rendőrőrsök gépeit is megtámadta.

Sokak szerint a megoldás az lenne, ha a váltságdíjként használt bitcoinokat megjelölnék - ez az, amit a bitcoin libertariánus felhasználói a legjobban elleneznek: szerintük ez a pénz szabad mozgásának útjába állna.