Kiborgcsótányok menthetnek életeket

kiborgcsótány rovar mentő
Vágólapra másolva!
A csótányok nemcsak idegesíteni tudják az embert, hanem akár az életét is megmenthetik. Ehhez persze kell némi technikai fejlesztés.
Vágólapra másolva!

Csótányrobot már volt, mint ahogy távirányítású kiborgcsótány is. Olyan svábbogár azonban, amely a veszélyzónákban rekedt túlélőket keresi fel, méghozzá egy drón adatai alapján, még nem.

Eddig, legalábbis.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói ugyanakkor most kifejlesztettek egy olyan csótányt, amelynek a hátára apró kis adóvevőt tesznek, hogy az állat azon beérkező, illetve kiküldött adatok alapján tájékozódhasson és menthessen emberéleteket.

A tavalyi "prototípus" még így festett. Forrás: Eric Whitmire / NC SU

A tudósok tervei szerint az állatok háborús övezetekben vagy földrengés sújtotta területeken lennének bevethetők elsősorban. Egy felbocsátott drón küldene jeleket a rovarok kibernetikus alkatrészeinek a terep adottságairól, a bogár agya pedig a beérkezett információk alapján irányítaná a csótány mozgását.

Amikor a rovar veszélybe került emberek közelébe kerülne, azonnal jelt adna a pozíciójukról, így a mentők tudnák, hol kell ásni.

A csótányok, mivel aprók, gyorsak és minden kis résen képesek betuszkolni magukat, szinte bármilyen romos környezetben is képesek megtalálni a túlélőket. Továbbá az sem nagy baj, ha elpusztulnak, mert szinte végtelen mennyiségben állnak rendelkezésre.

A kutatók már tesztelik a kiborgcsótányokban rejlő lehetőségeket, és bár az állatok felszerelése egyelőre csak a túlélők által keltett zajokat érzékeli, később finomabb szenzorok is helyet kaphatnak a svábbogarak hátizsákjain.