A Facebook és a Twitter számolhat le a terrorizmussal

facebook oldal közösségi
(FILES) This January 30, 2014 file photo taken in Washington,DC, shows the splash page for the social media internet site Facebook. Facebook announced June 23, 2015 it has been using a new security tool to help detect and remove malicious software for users of the world's biggest social network. Facebook said it was working with Kaspersky Lab, bolstering a program implemented with other online security firms including ESET, F-Secure and Trend Micro. "Thanks to the collaboration with these companies, in the past three months we have helped clean up more than two million people's computers that we detected were infected with malware when they connected to Facebook," said Trevor Pottinger, a Facebook security engineer. AFP PHOTO / Karen BLEIER
Vágólapra másolva!
A közösségi oldalakat működtető cégeket - egyebek között a Facebookot és a Twittert - is bevonná a dzsihadista terroristák elleni küzdelembe az ENSZ Terrorellenes Bizottsága. Erről volt szó Madridban, ahol kétnapos konferenciát tartottak 70 ország minisztereivel és szakértőivel. 
Vágólapra másolva!

A tanácskozás fő célja volt megoldást keresni arra a problémára, hogy a nyugati országokból egyre többen csatlakoznak az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez. A konferencián bemutatott adatok szerint ezt eddig már mintegy 30 ezer ember tette meg.

A szervezet propagandája elsősorban az internetes közösségi oldalakon terjed,

a szakértők szerint a Twitteren mintegy 46 ezer ilyen tartalmú bejegyzés található.

Egységes fellépésre van szükség

"A telekommunikáció látványos fejlődése, a közösségi oldalak jelentős használata (...) növelte a terrorista csoportok toborzási képességét" - mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy ez globális jelenség, ami globális választ kíván, ennek érdekében pedig el kell mélyíteni az együttműködést az országok között.

Mint fogalmazott, a terroristákkal szemben nem működik a párbeszéd, de elhatározással és

egységes fellépéssel le lehet győzni e "fenevadakat".

A közösségi oldalakon is toborozzák tagjaikat a terrorszervezetek Forrás: AFP/Karen Bleier

A találkozón szó esett egy terrorcselekményekkel foglalkozó nemzetközi büntetőtörvényszék létrehozásáról. Az erről szóló határozat-tervezet októberre elkészül, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztenek.

Jean-Paul Laborde, a Terrorellenes Bizottság vezetője üdvözölte a bíróság létrehozásának javaslatát, és sürgette az utasok egységes nyilvántartásának bevezetését is. A szakember szerint gyors megoldásokra van szükség, és

a közösségi oldalakat működtető cégek mellett a magánszektort, illetve a civil társadalmat is be kell vonni ebbe a "küzdelembe".