Terroristáknál köthetnek ki a gyilkoló robotok

terminator robotkar
A Prop Endoskeleton Arm from the movie "Terminator 2: Judgement Day" that is estimated to sell for USD12,000 is displayed with other movie memorabilia at the Heritage Auction Gallery in Beverly Hills on April 8, 2010. AFP PHOTO/Mark RALSTON
Vágólapra másolva!
Elon Musk és Stephen Hawking is eltörölné a gyilkolásra alkalmas önműködő gépeket. Ha nem állnak le a fejlesztésekkel, a technológia terroristáknál köthet ki.
Vágólapra másolva!

Haladéktalanul betiltaná a katonai robotokat az igazi Vasemberként emlegetett Elon Musk és Stephen Hawking is. A két szakértő a Future of Life (Az élet jövője) nevű alapítvánnyal karöltve írt levelet egy, a mesterséges intelligencia köré épülő Buenos Aires-i konferenciára.

A nyílt levélben kiemelik, hogy már éveken belül megjelenhetnek azok a gépek, amelyek emberi segítség nélkül választanak maguknak célpontot, és még azelőtt kell megállni a kutatásban, hogy ez megvalósul.

Bár az emberek kivonása a hadviselésből életeket menthet,

nagy a veszélye, hogy egy ilyen technológia előbb-utóbb terroristák kezébe kerül.

A levélben elmondják, hogy ha így folytatódik, az önműködő fegyverek lehetnek a holnap Kalasnyikovjai.

Hawking korábban már elmondta, hogy ha sikerül valódi, gondolkodó mesterséges intelligenciát létrehozni, az az emberiség történetének egyik legnagyobb, ám feltehetőleg utolsó eredménye lesz.

Persze nemcsak Musk és Hawking van ezen a véleményen: a nyílt levél mellé egy petíciót is mellékeltek, melyet már néhány óra alatt több százan írtak alá. Ha ön is egyetért velük, a petíciót itt írhatja alá.

Háziállat lesz belőlünk

Bár Bill Gates például egyetért a Muskkal és Hawkinggal a gépek veszélyeiben, jóval kevésbé borúlátó Steve Wozniak, az Apple egyik alapítója.

Szerinte ugyanis a mesterséges intelligencia a jövőben is segíteni fogja az embereket, a későbbiek során a gépek pedig úgy bánnak majd velünk, ahogy azt mi tesszük napjainkban háziállatainkkal.