Csak egy nagy gond van a Windows 10-zel

2015.07.30. 07:00

A Microsoft minden reménye az új oprendszerben van, de egykettőre ez sem oldja meg a redmondiak problémáit.

Csak egy nagy gond van a tegnap megjelent, új Windows 10-zel: ez a szoftver sem fogja tudni megmenteni a Windows Phone-t. A véglegesített operációs rendszer a legjobb választás, ha valaki Windows 7-t, illetve 8-at használt eddig: gyakorlatilag a két korábbi rendszer legjobb funkcióit és tulajdonságait gyúrták egybe, majd fejlesztették tovább.

A reménység debütált

Visszatért a Start menü, megújult a böngésző (Microsoft Edge), megújult az Office (az irodai programcsomag ráadásul mobilokon már ingyenes), a PC-s és konzoljátékok közötti átmenet kezd elmosódni, és magyaroknak ugyan egyelőre nem sokat tud felmutatni, de megérkezett asztali gépekre is a virtuális asszisztens, aki segít mindenben, bármihez is kezdenénk hozzá, bármit is keresünk a gépen.

Biztosan lesznek még hibák, biztosan lesz min javítani a következő hetekben, a redmondi fejlesztők idén nem alhatnak túl sokat, de nagy a nyomás, a Microsoft üdvöskéje debütált.

Egészen jó indítás

Részemről az átállás zökkenőmentes és gyors volt, ugyan csináltam biztonsági mentést, de első ránézésre minden fájlom, dokumentumom és programom megmaradt, sőt még a VPN-en (virtuális magánhálózaton) keresztüli céges levelezést is sikerült belőni 1-2 új tanúsítvány beszerzése után.

Nem mindenkinek működik a vírusirtóForrás: Origo

Az olvasói visszajelzések is többségében azt mutatták, hogy aki merte telepíteni, annak 70-80 százalékban sikerült, néhol a vírusirtó nem kompatibilis még az új rendszerrel, néhol pedig a fájlok sérültek. Érdemes ilyenkor rákeresni, a Microsoft támogatói oldalán sok hasznos tipp van, mit csináljunk, ha Windows 10 alatt nem sikerült megnyitni például a táblázatokat.

All-in-all, aki asztali gépen és laptopon használja a Windowst, nem fog csalódni, az oprendszert épp erre találták ki. És akkor most jön a bökkenő: nemsokára elvileg ugyanez a rendszer fog meghajtani millióféle eszközt: kiterjesztettvalóság-sisakot (HoloLens), virtuális szemüveget, tabletet, mobilt, okosórát és aztán ki tudja, hogy még mit.

Challenge accepted

Ez alapján bizton kijelenthető: az utolsó Windows lesz egyben a legnagyobb kihívás is a Microsoft számára. Amennyire könnyen ment most a megjelenés, annyira biztos, hogy lesznek gondok ősszel (de ne legyen igazam), amikor Lumiákra is kidobják az új szoftvert.

Pedig ezen a területen kéne igazán tarolniuk: a PC-hegemóniát kiépítő Microsoft csúnyán alulmaradt a mobilpiacon az Androiddal és az iOS-szel szemben, a teljes okostelefonos piac mindössze 3 százalékát sikerült "meghódítaniuk".

22-es csapdája

Ebből következik, hogy a fejlesztőket aztán semmi sem motiválja, hogy időt és főleg pénzt áldozzanak arra, hogy appokat dobjanak ki Windows Phone alá. Minek? Ennyi felhasználónak?

Az emberek meg úgy vannak vele, hogy jó-jó a Lumia, van mindenféle, még használható, erős kis darab is, de amikor ennyire nincsenek rá jó appok, még optimalizálva se, akkor miért váltsanak? Ez a tipikus 22-es csapdája.

Ingyenes Windowst mindenre

Ebből kikecmeregni pedig nehéz: a Microsoft most az univerzalitástól várja az áttörést. Zseniális húzás volt ingyenessé tenni a Windows 7 és 8 felhasználóinak az új oprendszert, mert így várhatóan több százmillió ember fog átváltani rá a következő hónapokban. Igazán impozáns cél, hogy egymilliárd PC futasson hosszú távon Windows 10-et. Márpedig ezt tűzték ki.

(Zárójelben azért érdemes megjegyezni, hogy az ingyenesség nem igazi forradalom, helyesebb lenne felzárkózásnak nevezni, tekintve, hogy Apple gépein több mint két és fél éve ingyenesen frissíthetünk a Mac OS legújabb kiadására, ahogy mobilt és tabletet sem veszünk szoftver nélkül, az Android és iOS pedig szintén ingyen újul meg.)

Az átmenettől a Microsoft azt reméli, a fejlesztők potenciált látnak abban, hogy ehhez a leendő többmilliós felhasználói bázishoz hozzáférjenek: hiszen a Continuum által a mobil is lehet PC, a PC-s appok pedig mehetnek akár telefonra is, akkor végre megéri Windows Phone alá fejleszteni…vagy mégse?

Egy ingyenes Windows mindenek felettForrás: Microsoft

A legjobb és legnépszerűbb mobilappokat mindig is mobilra tervezték: sosem úgy, hogy előbb asztali gépen megjelentek, aztán optimalizálták őket egy kisebb kijelzőre. Az, hogy PC-n rengeteg ember fog Windows 10-et futtatni, nem jelenti automatikusan azt, hogy mobilon is.

Annak meg végképp semmi esélye, hogy az olyan cégek, mint például a Snapchat vagy az Instagram, akik célzottan csak mobilra fejlesztettek, mostantól asztali gépre fognak először programot kidobni, és csak utána telefonra.

Röviden összefoglalva, nem valószínű, hogy az új szoftvernek hála a mobilos Windows szárnyalni kezd, és a Microsoft betör végre az okostelefon-piacra.

Jöhet a B-terv

Szerencsére van B-tervük: mostanában sorra vásárolták fel a redmondiak a legmenőbb alkalmazásokat. Épphogy megírtuk egy appról, hogy mennyire hasznos és jól sikerült, a következő hír már az volt, hogy a Microsoft fogta és bekebelezte. Elég a Wunderlist feladatkezelőre vagy a Sunrise csodanaptárra gondolni.

Aztán ott van a korábban PC-ken egyeduralkodó Office, amit a Google felhőbe költöztetett irodai programcsomagja még mindig nem tudott lenyomni. A Microsoft pedig szépen ingyenessé tette mobilokon, igen, az androidos telefonokon és iPhone-on is az Office-t, vagyis előfizetés nélkül szerkeszthetjük és tárolhatjuk készülékeinket a dokumentumokat, táblázatokat, diákat.

iOS-alapú és androidos tableten az Office appForrás: Microsoft

A OneDrive felhőszolgáltatás csak nem indult be, belátták, feladták, és inkább összeálltak a konkurens Dropboxszal, így nem csak fellőhetjük a felhőbe a doksikat, ott is tudjuk módosítani őket. Elkezdem a munkát tableten, folytatom mobilon, hazaérek, leülök a gép elé, és másolgatás nélkül befejezem az utolsó sorokat.

Kitörnek a megszokottból

Egyre több alkalmazásuk és fejlesztésük tör ki a Windowsból - gondoljunk csak a Cortanára, vagy hogy első támogatói lettek az Apple okosórának - szivárognak be a két nagy mobilszoftver appboltjaiba, és ezáltal a telefon-felhasználók életébe.

Ez a stratégiaváltás pedig jót tett: míg pár éve még egyetlen Microsoft app sem figyelt a telefonomon, táblagépemen, addig ma már hármat is rendszeren használok, és ezzel nem vagyok egyedül.

Egyre több Microsoft appot használunk androidos és iOS-készülékekenForrás: Microsoft

Lehet a Windows Phone-nal nem fog soha tarolni a Microsoft, még a Windows 10-zel együtt sem, de

hogy kúszik be a mobilpiacra, az megkérdőjelezhetetlen. Lássuk be, menekülési útvonalnak pedig még mindig ott van az az opció, hogy megszállják első körben a kínai, majd a többi androidos mobilt. A világ egyik legnagyobb telefongyártója, a Xiaomi már teszteli is csúcskészülékein a Windows 10-et.

Mindent a Windws 10-ről: