A Windows 10-et nemcsak az előző operációs rendszerre lehet telepíteni, hanem bármely partícióra, ehhez pedig csak egy szoftver letöltésére van szükség.

A Windows 10 letöltése és telepítése automatikusan felülírja az előző operációs rendszert, ez azonban elkerülhető, ha nem közvetlenül a Windows Update szolgáltatással indítjuk el a folyamatot, hanem telepítőlemezt vagy pendrive-ot használunk.

Így azok, akik valamiért megtartanák a korábbi rendszert, egy másik partícióra tehetik fel a Windows 10-et.

Ehhez először a Windows 10 (angol, magyar), majd a Windows 10 Media Creation Tool nevű szoftver letöltésére van szükség. Utóbbival lehetőség van pendrive-ra, DVD-re vagy ISO-fájlként egy telepítőt készíteni. Arra figyeljünk, hogy legalább 4 gigabájt szabad hely legyen, illetve hogy minden törlődni fog az adott lemezről.

Ha ez kész, indítsuk újra a gépet, és a BIOS-ban állítsuk be, hogy DVD-ről vagy USB-ről töltsön be a PC, attól függően, hogy melyik platformra lett kiírva a telepítő. Tegyük be a lemezt, vagy dugjuk be a pendrive-ot, és már tölt is a Windows 10 telepítője, ahol megszabhatjuk, hogy mely partícióra akarjuk telepíteni az oprendszert.

Így akár egy külön HDD-n megtartható a jelenlegi Windows 8, mellette az SSD meghajtón pedig futhat az új Windows 10, kipróbálhatjuk, mit tud. Ahhoz ugyanis, hogy több operációs rendszert tudjunk használni, particionálni kell a merevlemezt: a felhasználó ezt különböző betűjellel ellátott egységekként észleli a fájlkezelőben (C:, D:, E: stb.)

Ha nem tudja, miért is jó az új Windows 10, vagy nem tudja, hogy lehet rá frissíteni, akár most azonnal olvassa el cikkeinket a témában: