Barack Obama új állami szervet alapított, melynek célja, hogy tíz év múlva Amerikáé legyen a legerősebb szuperkomputer.

Az amerikai kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy övék legyen a legerősebb szuperkomputer. Barack Obama elnök parancsba adta egy új állami részleg létrehozását, mely tíz év múlva előállna egy exaflop teljesítményű szuperszámítógéppel.

A flop egy mértékegység, mely egy adott komputer teljesítményét jelöli. A jelenlegi legerősebb szuperszámítógép a kínai Tianhe-2, mely 33,86 petaflopos teljesítménnyel bír. A petaflop és az exaflop között ezres szorzó van, azaz egy olyan számítógép, amely már exaflopban mérhető erőt képvisel, sokszorta gyorsabb és okosabb lehet a mai csúcstechnológiánál.

A szakemberek 2023-ra datálják az első exaflopos gépek megjelenését, így az amerikaiak céldátuma reálisnak tűnik. Nagy különbség viszont, hogy míg eddig önálló fejlesztésekkel próbáltak célba érni a kutatók, addig most állami segítségre is számíthatnak.

Addig is első lehet Amerika

2025 még messze van, de nem kell addig várni, hogy amerikai kézen legyen a leggyorsabb számítógép. Az IBM két olyan komputeren is dolgozik, melyek 2017-re készülnének el, és a cég tervei szerint elérik majd a 100 petaflopos teljesítményt.