Ha telepítette a Windows 10-et, és a biztonsági beállításokat alapértelmezettként hagyta, gyakorlatilag minden adatát tálcán kínálja a Microsoftnak. De van megoldás!

Jonathan Porta webfejlesztő hívta fel először a figyelmet a Windows 10 aggasztó adatvédelmi beállításaira. Amennyiben az alapértelmezett opciókat fogadjuk el, a Microsoft gyakorlatilag az összes adatunkat megszerzi, sőt, továbbküldi a partnereinek. 

Kapcsolat, gépelés, földrajzi hely

A telepítés megkönnyítése érdekében a Windows 10 telepítésekor az adatvédelemmel kapcsolatos oldalon hosszabb szöveg után egy szép, nagy gombra kattinthatva fogadhatjuk el az alapértelmezett beállításokat. 

Telepítéskor ezen a képernyőn egyezhet bele az összes alapértelmezett adatvédelmi beállításba.Forrás: Jonathan Porta

Ha viszont nem sietünk, és belekattintunk a részletekbe, két oldalon keresztül nézhetjük át, mit tart a Microsoft alapértelmezettnek: 

 • Személyre szabott segítséget kaphatunk a beszédünk felismerésére, valamint a gépelésben, ha a kapcsolatainkat és naptárunkat, valamint "egyéb kapcsolódó adatokat" megosztunk a Microsofttal. Vajon mit takarnak az egyéb kapcsolódó adatok? Ha a gépelésben akar segíteni, a Microsoft gyakorlatilag az összes adatunkat behúzhatja, még a gépelésünk tartalmát is. 
 • A gépelési adatok elküldését a Microsoftnak, hogy a felismerési és ajánlási felületüket javítani tudják. 
 • A felhasználók egyéni, hirdetési azonosítóját megosztani minden applikáción egy személyre szabottabb élmény jegyében. 
 • A felhasználók földrajzi helyét visszamenőleg is elkérhetik a felhasználótól applikációk, ezek közül az adatok közül "valamennyit" a Windows 10 alapértelmezett módon elküldi a Microsoftnak, illetve "megbízott partnereinek". 

Most jön az igazán ijesztő rész

Ha túltettük magunkat az első oldalnyi alapértelmezett beállításain, a második oldal még mindig tartogat meglepetéseket. 

 • Az első beállítás meglehetősen ártalmatlannak tűnik: a Microsoft a SmartScreen eszközökkel védené a felhasználókat rosszindulatú tartalmaktól. 
 • Viszont ahhoz, hogy javítsa az olvasást, a böngésző betöltési sebességét és a felhasználói élményt, a böngészési adatokat a Windows 10 rögtön küldi a Microsoftnak. Tehát az a cég, amely a kapcsolatainkhoz hozzáfér – és szociális körünk alapján valószínűleg képes beazonosítani minket –, nemcsak a földrajzi helyzetünket, bevitt gépelési adatainkat fogja magáénak tudni, hanem a böngészési előzményeinket is. Anélkül, hogy bármilyen garanciát vállalna ezen adatok védelmére. 
 • Az igazán rémisztő rész a harmadik beállítás: automatikus csatlakozás "ajánlott" nyitott hotspotokhoz. A beállítás még hozzáteszi: "Nem minden kapcsolat biztonságos." Ez a beállítás nem egyszerűen adatvédelmi szempontból problémás: egy nem biztonságos kapcsolat elképesztő károkat okozhat. Hackerek nemcsak a neten át küldött adatokból (mint például hitelkártyaszám) halászgathatnak, hanem vírusokkal fertőzhetik meg a gépet. Ha a Microsoft egyéb beállításai nem is zavarják, ezt mindenképp tiltsa le! 
 • A Windows 10 alapértelmezett módon, automatikusan csatlakozik ismerőseink által megosztott hálózatokhoz. 
  A Windows 10-zel lehetővé válik majd személyes wifikapcsolatunk megosztása Sykpe- vagy Facebook-ismerőseinkkel. A csapda ebben, hogy nem választhatjuk meg, melyik ismerősünkkel osztjuk meg a wifit: vagy minden ismerősünk számára lesz hozzáférhető, vagy egyiknek sem. Alapértelmezett beállításként a Windows 10 pedig csatlakozik az összes ilyen, velünk megosztott wifire. 
 • És utoljára egy nem választható beállítás: a Microsoft automatikusan megkapja a hiba- és diagnosztikai adatainkat. 

Még átállíthatja

A Reddit persze már reagált a biztonsági beállítások által okozott felháborodásra (ha a Microsoft még nem is). Egy C-Ron nevű felhasználó posztolt egy útmutatót ahhoz, hogy adataink logolását akár telepítés után is leállítsuk. 

A Beállítások > Adatvédelem menüpont alatt a Windows 10-ben minden fenti beállítást letilthatunk. A Beállítások fülnél leállíthatjuk azt is, hogy a  gépünk update-eket küldjön a Microsoftnak, C-Ron leírása pedig a Cortana letiltását is megmutatja.