Korlátozza a szuperszámítógépek és a drónok exportját a kínai kormány. A háttérben világpolitikai okok állhatnak.

Kína jelentősen korlátozni fogja a külföldre eladott drónok és szuperszámítógép-alkatrészek mennyiségét. Az ország vezetésének hivatalos álláspontja szerint ezek a technológiák nemzetbiztonsági kockázatot hordoznak, valójában azonban egy hasonló amerikai döntés állhat a regula hátterében.

Az Egyesült Államok ugyanis nemrég a Kínába eladható számítógép-alkatrészek maximális mennyiségét csökkentette. A válaszreakció elméletet erősíti az is, hogy Kína nem részletezte, mégis mit ért nemzetbiztonsági kockázat alatt.

Csak a nagy teljesítményű drónokat érinti a regulaForrás: AFP/Philippe Lopez

A legtöbb vásárlót nem érinti

Kína a drónpiac legtermékenyebb ellátója, így egy ilyen megszorítás komolyan árhatna az ország iparának. A kormány ezért csak azokat a robotrepülőket korlátozza, melyek legalább egy teljes órát képesek a levegőben maradni, és elérik a másfél kilométeres repülési magasságot.

Mivel a legtöbb hobbidrón csak pár száz méterre repülhet, és legfeljebb 30 percet bír, ezért a népszerű, civil vásárlókat célzó modellek a jövőben sem számítanak majd hiánycikknek. Ellenben a katonai vagy szakmai felhasználásra szánt modellek igen, ami hosszútávon az áruk emelkedését is maga után vonhatja.