Ellenséges rakétákra vadászik az amerikai hadsereg új fegyvere

ballisztikus rakéta usa
A developmental Standard Missile-3 (SM-3), designed to intercept short to medium-ranged ballistic missile threats, is launched from the Pearl Harbor-based Aegis cruiser USS Lake Erie (CG 70) 21 November 2002. The SM-3 missile intercepted its target three and one-half minutes after the targets launch from the Pacific Missile Range Facility, Barking Sands, Kauai, Hawaii. This was the third consecutive successful intercept in the Aegis Ballistic Missile Defense (BMD) program, part of the multi-layered Ballistic Missile Defense System being developed by the Missile Defense Agency. AFP PHOTO/US NAVY
Vágólapra másolva!
Az amerikai haditengerészet sikeres rakétakísérletet hajtott végre. Az új fegyver repülőgépekkel és ballisztikus rakétákkal is könnyen elbánik. 
Vágólapra másolva!

Sikeres kísérletet hajtott végre az amerikai haditengerészet egy légvédelmi rakétával, amely egyaránt képes repülőgépek, ballisztikus rakéták és drónok megsemmisítésére - közölte hétfőn az amerikai haderő.

A fegyvert gyártó Raytheon Missile Systems egyik szóvivője szerint az SM-6 rakéta egy továbbfejlesztett változatáról van szó. A John Paul Jones romboló a Hawaii-szigetek közelében az elmúlt héten tesztek sorozatát végezte ezzel a technológiával.

Július 28-án a hajóról egy ballisztikus rakéta ellen indították az SM-6-os új változatát, július 31-én és augusztus 1-én pedig

két különböző típusú robotrepülőgép ellen vetették be a légvédelmi fegyvert.

Az SM-6 eredeti verziója már hadrendben áll az amerikai haditengerészetnél: ezzel repülőgépeket, helikoptereket és robotrepülőgépeket tudnak eltalálni.

Az újabb változat viszont a ballisztikus rakéták ellen is használható, amikor azok - repülésük utolsó másodperceiben - már a célpontjuk közelébe értek.

Jövőre állhat hadrendbe

A Raytheon szerint az új, korszerűsített rakéta 2016-ban állhat hadrendbe. Az amerikai haditengerészetnek már van egy ballisztikus rakéták ellen bevethető légvédelmi eszköze: az SM-3, amellyel a röppálya középső szakaszán lehet megtámadni az érkező rakétákat.

Az SM-6-os korszerűsített változata ezt egészíti majd ki:

azon rakéták ellen használható, amelyek túlélték az SM-3-asok támadását.