Egy fiatal ausztrál férfi az internet egyik leghírhedtebb fórumára töltött fel titkos dokumentumokat. A közösség tagjai gúnyt űztek belőle, most viszont úgy néz ki, börtönbe kerül.

Három évvel ezelőtt egy akkor 21 esztendős fiatalember új fóriumtémát nyitott a világ egyik legrosszabb hírű internetes oldalán, a 4chanen.

Michael Scerba az ausztrál védelmi minisztérium  gyakornokaként hozzáfért a titkos Öt szem program bizonyos dokumentumaihoz, melyeket fel is töltött az említett fórumra.

A többi felhasználó azonban nem hitt neki, hazugnak és melegnek nevezték, a téma pedig eltűnt a 4chan forgatagában.

Csakhogy a benne foglalt iratok valódiak voltak, Scerba pedig bíróság előtt kell feleljen bizalmas információk kiszivárogtatása miatt. A meghallgatását követő 28 napon belül mindent megsemmisítenek az üggyel kapcsolatban, lévén titkos, a közvéleményre nem tartozó anyagokról van szó.

Annyi viszont kiderült, hogy a 4chanen egy másik minisztériumi dolgozó szúrta ki a feltöltött iratokat, és ő jelentette fel a fiatalembert – szóval egy embert azért mégiscsak meggyőzött.

Bár a kiszivárgott dokumentumok tartalmát az ausztrál kormány nem árulja el, a férfi szerint bombázások, civil halálesetek és terrorizmus szerepelt bennük elsősorban.

Több szem többet lát

Az Öt szem egy közös kémprogram, amelynek résztvevői az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Új-Zéland és Ausztrália. Az egyezség értelmében az említett országok segítik egymás hírszerző szerveit, és közösen veszik fel a kesztyűt az ellenséges országok kémhálózatai ellen.