A világ legnagyobb frissítése jön Androidra

2015.08.08. 18:00

A Google két nagy telefongyártóval közösen készül biztonságosabbá tenni az Androidot, miután az operációs rendszer egy különösen súlyos hibája napvilágra került.

Összefogott az LG, a Samsung és a Google, hogy közös erővel tegyék biztonságosabbá az Android operációs rendszert. A több mint egymilliárd készüléken futó mobilszoftver ugyanis egy biztonsági rés miatt gyakorlatilag teljesen védtelen a támadásokkal szemben.

A Stagefrightként elhíresült hiba miatt egy képes vagy szöveges üzenet képes áttörni a telefon minden védőfalán, hogy rosszindulatú programokat telepítsen a készülékre. Ezzel a módszerrel az összes felhasználói adat hozzáférhetővé válik.

Érdemes azonban hozzátenni, hogy a hibajelenséget egyelőre csak laboratóriumi körülmények között észlelték régebbi androidos készülékeken, vagyis a rendelkezésre álló információk alapján még egy telefon sem esett áldozatásul.

Azt hiszem, ez lesz a világ legnagyobb szoftverfrissítése" - mondta Adrian Ludwig, az Android vezető fejlesztője a Black Hat hackerkonferencián.

A Google azonban nem hagyja ennyiben a dolgot, a fejlesztés alatt álló javítást havonta követi majd újabb és újabb foltozás. Ezek az LG és Samsung készülékein szinte azonnal elérhetők lesznek. A keresőcég egyébként sem örül annak, hogy az Androidot sok cég teljesen elhanyagolja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK