Gyerekek bántalmaztak egy robotot

robot gyerek bántalmazás
A humanoid robot Robovie II, developed by Japan's ATR Laboratory, shows directions of station facilities, bus terminal and shopping area near the station as the new concierge of the Tomigaoka station of Japan's private railway service Kintetsu in Nara city, western Japan 28 August 2006. Robovie II is being used for experimental research in communication between Robots and human beings. AFP PHOTO/JIJI PRESS
Vágólapra másolva!
Japán kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mi történik, ha magára hagynak egy védtelen robotot egy gyerekekkel teli bevásárlóközpontban. Nos, kiderült, hogy nem nekünk kell félnünk a gépek agressziójától, hanem inkább fordítva.
Vágólapra másolva!

Az emberek és robotok közti interakciót vizsgálták azok a japán tudósok, akik egy oszakai bevásárlóközpontban hagytak magára egy önjáró kis robotot.

Az idősek segítésére tervezett Robovie 2-t hamar gyerekek támadták meg, akik ütötték, rúgták és szidalmazták a néha még elnézést is kérő kis gépet. Mindezt a kutatók videóra vették.

Mivel a robotot úgy programozták, hogy tanuljon a tapasztalatai alapján, ezért az inzultus végeredménye egy olyan Robovie 2 lett, amely elraktározta, hogy a gyermekek fenyegetést jelentenek rá nézve, és

minél többen vannak, annál veszélyesebbek.

Jó kérdés persze, hogy a gyerekek miért kötöttek bele a kis gépbe. Egy friss tanulmányban a kutatók arra jutottak, hogy a gyerekekből valamiért nem váltott ki empátiát a gép, illetve hogy a viselkedésük közel áll az iskolákban tapasztalható zsarnokoskodáshoz.

Nem ez az első eset a hetekben, amikor egy robot érthetetlen erőszak áldozata lesz. Pár napja egy tapasztalt robotstoppost daraboltak fel ismeretlen tettesek Amerikában.