Japán kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mi történik, ha magára hagynak egy védtelen robotot egy gyerekekkel teli bevásárlóközpontban. Nos, kiderült, hogy nem nekünk kell félnünk a gépek agressziójától, hanem inkább fordítva.

Az emberek és robotok közti interakciót vizsgálták azok a japán tudósok, akik egy oszakai bevásárlóközpontban hagytak magára egy önjáró kis robotot.

Az idősek segítésére tervezett Robovie 2-t hamar gyerekek támadták meg, akik ütötték, rúgták és szidalmazták a néha még elnézést is kérő kis gépet. Mindezt a kutatók videóra vették.

Mivel a robotot úgy programozták, hogy tanuljon a tapasztalatai alapján, ezért az inzultus végeredménye egy olyan Robovie 2 lett, amely elraktározta, hogy a gyermekek fenyegetést jelentenek rá nézve, és minél többen vannak, annál veszélyesebbek.

Jó kérdés persze, hogy a gyerekek miért kötöttek bele a kis gépbe. Egy friss tanulmányban a kutatók arra jutottak, hogy a gyerekekből valamiért nem váltott ki empátiát a gép, illetve hogy a viselkedésük közel áll az iskolákban tapasztalható zsarnokoskodáshoz.

Nem ez az első eset a hetekben, amikor egy robot érthetetlen erőszak áldozata lesz. Pár napja egy tapasztalt robotstoppost daraboltak fel ismeretlen tettesek Amerikában.