Karácsonykor jönnek a tűéles filmek

dvd lemez optikai meghajtó
Japanese electronics giant Matsushita Electric unveils the world's first 50GB optical disc, which enables the user to record more than four hours of digital high-definition movie contents on a CD-size disc, during the press conference in Tokyo, 15 October 2001. The new optical double-layer disc, with an advanced blue laser technology optical, features Germanium Antimony Tellurium (GeSbTe) film technology, enabling to record more than 10,000 times. AFP PHOTO/Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
Karácsonyra kerülhetnek boltokba az első olyan Blu-ray filmek, amelyek a szokottnál négyszer magasabb felbontásban tündökölnek.
Vágólapra másolva!

Még idén év végén megjelenhet a piacon az Ultra HD Blu-ray. Az új lemezformátum 4K-s filmeket hoz magával, melyeket akár úgy is lejátszhatnak a felhasználók, hogy nem veszik ki őket a dobozból.

Az új formátum az úgynevezett digitálishíd-technológiával eléri, hogy a lemezen lévő filmek átmásolhatók legyenek a lejátszó eszköz merevlemezére, vagy hogy egy alacsonyabb minőségű változatuk streamelhető legyen mobileszközökre.

Az új Blu-ray lemezeken sokkal több adat fér el Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A digitális híd használata a lejátszó eszköz gyártóján múlik, azaz a vállalatok egyénileg szabják meg, hogy például milyen filmek másolhatók fel a berendezésekre.

Mindennél szebb lesz a kép

A 4K-s felbontás már önmagában sokkal szebb képet jelent, ehhez hozzájön azonban a HDR és az FHR technológiák támogatása is, amelyek életszerűbb színeket és fényeket adnak a magas felbontású képhez. Így az élmény sokkal realisztikusabb lehet.