Az Iszlám Állam harcosai nem a megszokott katonai stratégiát alkalmazzák. Módszereik könnyebb megértéséhez mesterséges intelligencia bevetésére volt szükség.

A szuperintelligens számítógépek a hadiiparban is rendkívül hasznosak lehetnek, erre az egyik legjobb példa az a jelentés, amelyből kiderül: az Iszlám Állam hadmozdulatait is mesterséges intelligenciával elemezték ki.

A szervezet viselkedése dinamikusabb és összetettebb, mint például az iraki hadseregé volt, és ez tette szükségessé a fejlett algoritmusok alkalmazását - mondta Paulo Shakarian, az Arizoniai Egyetem szakértője.

Az Iszlám Állam harcosai gyorsan és hatékonyan mozognakForrás: Iszlám Állam

Az intelligens komputernek nagyon sok információ állt rendelkezésére a terroristákról, így várható volt, hogy jobban átlátja mozgásukat, támadásaikat, mint az emberi elme.

Ez a technológia a jövőben arra is alkalmassá válhat, hogy pusztán statisztikai adatok alapján megjósolja az ellenség katonai döntéseit, véli Noel Sharkey, a Sheffieldi Egyetem szakértője. Hozzátette ugyanakkor: megvannak a maga kockázatai, egy idő után átlátható lesz, ha mindig előre cselekszik egy sereg.

Modern technológiát használnak

Bár a pontos eredményeket csak a jövő hét folyamán ismertetik a kutatók, az már most nyilvánossá vált, hogy az Iszlám Állam a szokottnál gyorsabban reagál a légi csapásokra, és a nagyszabású szárazföldi hadmozdulatok helyett a robbantásokra állnak át. Ezenfelül az autóba rejtett robbanószerek használata is elterjedtebbé vált a terroristáknál, ezzel a módszerrel ugyanis távol tudják tartani maguktól az ellenséges egységeket.

Az Iszlám Állam egyébként érdeklődik a modern technológiák bevetése iránt. A terroristák például robbanószerekkel megrakott drónokkal támadnának a tömegrendezvényeken: focimeccsen vagy fesztiválon. Az internetet egyébként elég szakszerűen használó harcosok kezébe veszélyes kiberfegyverek is kerülhetnek, vélik szakértők.