A nők ne férfias motívumokkal érvényesüljenek

tablet iskola gyerek
Students of the Hondsrug college use iPads during an English class in Emmen on April 18, 2011. After summer holidays, every class of Hondsrug college will use the iPad tablet computer. Figures released on April 13 showed that the personal computer market shrank for the first time in more than a year due to frugality and a tablet computer craze led by Apple's hot-selling iPads. AFP PHOTO / ANP / LEX VAN LIESHOUT ***NETHERLANDS OUT - BELGIUM OUT***
Vágólapra másolva!
Le kell vetkőzni a rossz beidegződéseket és sztereotípiákat: ha több nő dolgozik a tudomány és technológia terén, abból nem csak a cégek, de az egész gazdaság is profitálhat.
Vágólapra másolva!

Fontosnak tartom, hogy a nők ne a férfias motívumokkal érvényesüljenek, legyen lehetőségük saját nézőpontjukkal színesíteni ezen szakmákat - mondta el Szabó Eszter, az ALCOA HR vezetője.

A cég az olyan nagyvállalatokkal karöltve, mint az IBM, a Grundfos, a Videoton, a Harman Becker, az Innoskart és az Óbudai Egyetem beálltak egy program mögé, melynek célja, hogy megmutassa a lányoknak:

a tudományos érdeklődés nem "fiúdolog",

a nők a tudományos területeken kiváló sikereket érnek és érhetnek el.

Most dől el

A "+tervezem - Okosjövő lányoknak" a mérnöki pálya szépségeit mutatja be a 12-16 éves lányoknak, ugyanis a programot megalapozó kutatások szerint ebben a korban kezdenek el kialakulni a pályaválasztási preferenciák.

12-16 éves korban eldőlhet, mit fogunk dolgozni Forrás: AFP/Lex Van Lieshout

"Fontos, hogy

- magyarázta Szigeti Fanni, a szervező Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

Az idei év helyszíne Székesfehérvár: száz lány kap lehetőséget arra, hogy egy-egy napot eltötsön helyi nagyvállalatoknál. A cél pedig, hogy a következő években a városok önállóan vigyék tovább a programot.

Kevesebb munkanélküli?

Az együttműködésnek hála a jövőben helyi szinten is nőhet a tudomány és technológia területen továbbtanuló fiatal nők aránya. Ugyanakkor

a helyi gazdaság is profitálhat a programból:

e területeken gyakran munkaerőhiány tapasztalható, a nők hatékonyabb bevonásával azonban enyhíthető a probléma.

Zuckerberg kódolni tanít

A Facebook főhadiszállásán hasonló programot vezetnek Mark Zuckerbergék is: a Girls Who Code program keretében tanítják őket programozni, mivel, ahogy a Facebook vezérigazgatója írta:

Kevés nő a tudományban

Az EU 2010-es adatai szerint Magyarországon feleannyi nő dolgozik a tudományos, illetve mérnöki pályán, mint férfi. Ugyanezen tanulmány szerint ez az arány magától nem fog változni, csak tudatos lépések segítségével.