Vágólapra másolva!
Bár a digitális halhatatlanság még odább van, egy új közösségi oldal már most képes azt a látszatot kelteni, hogy az elhunyt felhasználó még mindig él.
Vágólapra másolva!

A Facebook, a Twitter és a Google+ csak addig állnak a felhasználó rendelkezésére, amíg az illető életben van. A halála után ezek az oldalak maguktól semmit sem csinálnak, szemben az Eter9 nevű közösségi portállal, mely még

az elhunyt személyek nevében is képes lájkolni, üzeneteket írni, és úgy általában viselkedni.

A rendszer mögött álló mesterséges intelligencia folyamatosan tanul tőlünk, megjegyzi, milyen tartalmakat kedvelünk, mi érdekel bennünket, kikkel tartjuk folyamatosan a kapcsolatot. Amíg élünk, addig a virtuális helyettesünk csak akkor ír ki bármit is a nevünkben, amikor offline vagyunk. Ezeket az üzeneteket később személyesen is ellenőrizhetjük, értékelhetjük, hogy melyik mennyire vall ránk.

A mesterséges agyak sincsenek messze már, az örök élet akár valósággá is válhat Forrás: AFP

Miután pedig meghaltunk, az Eter9 robotja átveszi az irányítást a virtuális életünk felett, hogy barátaink, ismerőseink számára úgy tűnjön, még mindig itt vagyunk.

Az interneten sosem halunk meg

Nem az Eter9 az első olyan oldal, amely örök digitális életet kínál: a Virtual Eternity nevű, 2010-ben indult, ám mindössze két évig élő szolgáltatás még képeket, videókat is meg tudott osztani a közösségi médiában az elhunytak után, feltéve persze, ha a felhasználók jó előre feltöltötték a szájt adatbázisát.

Továbbá a Facebook is dolgozik saját mesterséges intelligencia kifejlesztésén, mely elméletben szintén képes lehet arra, hogy átvegye a profilunk felett az irányítást.