A mobilkészülékeket fenyegető vírusok száma egyre nő, a legnagyobb chipgyártók egyike azonban most felveszi a kesztyűt: jön a kártevőket azonosító és blokkoló processzor.

A Qualcomm következő generációs csúcsprocesszora hardveresen szűri majd a kártevő szoftvereket, így téve minden korábbinál biztonságosabbá az okoseszközöket. A jelenleg még készülő Snapdragon 820-as chip az alkalmazások viselkedéséből tanulva marad naprakész a fenyegetéseket illetően.Korunk legtöbb szoftveres védelmi megoldása úgy működik, hogy a vírusirtó-program egy folyamatosan frissülő adatbázisból tölti le az újabb és újabb vírusok ismertetőjegyeit.

Ennek a módszernek azonban hátránya, hogy midig ad egy kis előnyt a kártevők készítőinek, hisz a veszedelmes szoftvereket elsőként mindig azonosítani kell.

Öntanuló mobilchip

A Qualcomm processzora ezzel szemben megtanulja, hogyan működik egy hiteles és hogyan egy veszélyes program, elméletben pedig képes rá, hogy jó előre észlelje, ha valamelyik appal nincs minden rendben.A hardveres ellenőrzést egy program sem tudja csak úgy megkerülni.A 820-as processzor jövőre érkezik, a gyártó pedig olyan nagy víruslaborokkal áll összeköttetésben, mint az AVG vagy az Avast. Amennyiben a cég tervei beválnak, úgy a jövő Qualcomm-chipes okostelefonjai vírusállóak lehetnek.