Az autós játékok többsége billentyűzettel és kontrollerrel is kiválóan vezérelhető, ez az élmény azonban köszönőviszonyban sincs azzal, amit egy megfelelő kormánykiegészítő nyújt. Ezen perifériák királya volt a Logitech ötéves szörnyetege, melyet most a gyártó egy házon belüli utód segítségével foszt meg a tróntól. Az öröklés azonban drága mulatság.

Amiért szerettük:

- Remek erővisszacsatolás
- Sokféle játékkal működik
- 900 fokban fordul
- Konzollal és PC-vel is működik

Amiért nem szerettük:

- Nehéz felszerelni
- Leszerelni még annál is nehezebb
- Nem sokat fejlődött az elődhöz képest

Amit nem értünk:

- Miért ilyen drága?

Amikor videojátékokra gondolunk, általában egy egér, egy billentyűzet vagy valamilyen kontroller jut az eszünkbe, hisz ezek azok a perifériák, amelyeket a legtöbb ember használ, ha egy szoftverrel szeretne kikapcsolódni.Akadnak azonban olyan játékosok, akik a többségnél komolyabban veszik a hobbijukat, és a lehető legjobban szeretnék magukat beleélni az adott programba - nekik készülnek a játékos perifériák, melyek között a repülőszimulátorokhoz tervezett botkormány éppúgy akad, mint véres láncfűrészt formázó vezérlő, vagy akár sima autókormány.

A G29-et tépve minden autós játék új élménynek tűnikFotó: Origo

Utóbbi kategória megszámlálhatatlanul sok terméket vonultat fel különböző gyártóktól, a legjobbnak azonban már 2009 óta a Logitech-féle G27-et tartotta a gamerközösség.

Egy kormány mind felett

Azért csak „tartotta”, mert a kormány hatéves uralma idén végre megdőlt, befutott a trónkövetelő, vagy inkább trónkövetelők. Az a furcsa helyzet állt elő ugyanis, hogy a Logitech a számítógépes közönségen túl a konzolok rajongóit is meg szerette volna szólítani, így rögtön két névvel is piacra dobta ugyanazt az eszközt.A G29 - melynek neve folytatja a páratlan számok hagyományát - PlayStation 3 és 4 játékgépekkel kompatibilis, és ennek megfelelően a Sony gépeiről ismert gombok találhatók meg a felületén (X, kör, négyzet és háromszög, többek között). A G920 ezzel szemben az Xbox One konzol tulajdonosait célozza, és bár technikai értelemben azonos a G29-cel, xboxos gombokat találunk rajta (A, B, X és Y).

Jó hír: PC-vel mindkét kormány üzemel, az Origónál a G29-es változat járt.

Nem mindenkinek készült

A kormány egy viszonylag sallangmentes dobozban érkezett, benne a kerék és a pedál – váltó nincs, azt külön kell megvásárolni, alapesetben a kerék felületi gombjaival vagy a rudat körülölelő fémlapátokkal lehet váltani.

A váz maga műanyagból készült, vaskos, erős szerkezet, a felhasznált anyag minősége azonban megkérdőjelezhető: a fémes borítás jobban nézne ki, és nem is recsegne, amikor az ember úgy istenigazából megtépi egy-egy versenyen. Pedig maga a kerék bőrborítást és fémküllőket kapott, hogy igényesnek hasson - ezt látva még zavaróbb a kontraszt.

A képen is látható csapokat már az előző modellnél sem szerettükFotó: Origo

Felszerelni sem egyszerű feladat a kormányt, lévén csapokkal és összevissza csavarodó kábelekkel kell a helyére rögzíteni. Előbbi megoldás nemcsak elavult, de problémás is: a kormánykerék "fogait" vezérlő csapok nem nyílnak elég szélesre, azaz egy vastagabb asztalra nem lehet felállítani a perifériát. A pedálok, a váltó és a tápellátásért felelős vezeték pedig mind a kormányhoz csatlakoznak, ám nem látható, könnyen hozzáférhető pontokon, hanem annak alján, tehát azon a részen, mely használat közben nem látható.

Emiatt a kormány kevéssé mobilis, hisz ha nagy nehezen összeszereli az ember, már nem sok kedve van hozzá, hogy szétszedje.

Nem romlott el…

Akik találkoztak a gyártó korábbi modelljével, persze most mind bólogatnak, hisz ezek a dolgok a G27 esetében sem voltak másképp. Csakhogy az már öt éve volt, szóval jó lenne látni valami fejlődést ergonómiai téren is. Mivel ilyen azonban nincs, arra tudunk gondolni, hogy a Logitech eleve olyan felhasználóknak szánja ezt az eszközt, akik egyszer összerakják azt egy kifejezetten e célra tartott asztalon. És ez sajnos az áron is meglátszik.A kormány hivatalos ára ugyanis 128 ezer forint.Ehhez jön még a külön megvásárolandó váltó, valamint az asztal és a gép, amin az ember játszani is tud. Nem kevés pénz, meg kell hagyni, de vajon megéri a móka, ha valaki kellően eltökélt?

Nos, a válasz egy nem túl biztató "attól függ": a G29-et használni remek élmény, ez viszonylag kevés idő után nyilvánvalóvá válik, többhetes intenzív játékot követően pedig irtó nehéz lemondani róla - nekem elhihetik, átestem ezen, azóta alig alszom, az ételeknek nincs íze, az ég pedig elveszítette a színét.

Játszani fantasztikus vele

Egész sor játékkal próbáltuk a G29-et: Project CARS, Assetto Corsa, Need for Speed: Rivals, Wreckfest, valamint Euro Truck Simulator 2 futott mellette, és mindegyik a maga sajátos módján nyűgözött le bennünket.

A Project CARS-ban az autók minden rezdülését érezniForrás: Slightly Mad Studios

A CARS és a Corsa, mint keményvonalas versenyszimulátorok, nem a sebességről, hanem a realitásról, a fizikáról és a vezethető virtuális autók közti különbségekről szólnak. Ezek mind-mind érezhetők voltak a kormány markolása közben, amely a beépített motoroknak köszönhetően rezeg, üt, lök, csavarodik, rángat - pont, ahogy a valóságban tenné egy kormány, ha a hozzá tartozó autó háromszázzal hajtana rá a kavicságyra.

A Euro Truck Simulator 2 című kamionszimulátor ugyanakkor még a pedálokba rejtett rezgőmotorokat is előcsalogatta: a 900 fokban körbeforduló kormánnyal tényleg olyan érzés tolatni, mintha egy tizennyolc kerekű óriás volánja mögött ülnénk.Mivel a kormány PC-n túl PlayStation 4-gyel is működik, ezért a DriveClub című vad versenyjáték is futtatható vele. Ezen a konzolon azonban még nem sok olyan autós program van, amelyhez ajánlható az eszköz, pedig a gyártó mindent megtett, hogy vonzóvá tegye a terméket. Gombból például rengeteg van, melyek PC-n és konzolon is programozhatók - és akkor a váltóról még nem is beszéltünk.

A váltó viszont plusz 20 ezer forintot kóstál, így a teljes szett együtt 150 ezer körül mozog.

Gombból is kapunk bővenFotó: Origo

És akkor ideje visszakanyarodni a "megéri-e" kérdéshez. Az igazság az, hogy ha valaki birtokolja az előző modellt, akkor jelentős előrelépést nem tapasztal a G29-nél. Újonnan tehát csak akkor lehet ajánlani az eszközt, ha az adott játékos mondjuk egy teljes versenyszoba kialakításában gondolkodik.

Amennyiben viszont csak tépni szeretnénk a kormányt az egyik Need for Speedben, jobb, ha a használt G25-ök és G27-ek világában nézünk körül, mert egy jobb állapotú, régi példánnyal gazdaságosabban jövünk ki, rezgő pedálok ide vagy oda.