Ezekkel a gépekkel nem lehet versenybe szállni

lenovo gamer notebook
Vágólapra másolva!
Most jó csak igazán játékosnak lenni: a berlini IFA techshow eddig jórészt a videojátékok rajongóinak tervezett eszközökről szólt. Az eljövendő hónapok slágere a gamer notebook és PC lesz, de persze a mobilok sem maradnak ki a buliból. Felmerül azonban a kérdés, hogy a vásárlók felkészültek-e a hordozható erőművek előretörésére.
Vágólapra másolva!

Alig egy napja tart a berlini IFA kiállítás, Európa legnagyobb techshow-ja, ahol több mint ezerötszáz gyártó állított fel saját standot, hogy bemutassa, mely termékek lesznek igazán menők a karácsonyi és a jövő tavasz időszakban.

Látatlanban az IFA-tól mindenki valami hasonlót várt, mint a januárban tartott, Las Vegas-i CES-től: kismillió okoskütyüt, amelyeknek csak egy része értelmezhető rögtön, a többség láttán csak csóválja a fejét az egyszeri techújságíró, hogy na, ez vajon mégis mi a búbánatra lesz jó (példáért elég visszagondolni a okos pókruhára, vagy az intelligens zoknira).

Ezzel szemben az IFA nulladik, sajtónak rendezett napja szinte teljes egészében a játékosoknak tervezett eszközök körül forgott.

A legnagyobb cégek olyan notebookokat és kiegészítőket lepleztek le, melyek elsősorban a gamereket kényeztetik, az okosórák, telefonok, akármik pedig szinte teljesen háttérbe szorultak.

A telefonok és az okosórák idén háttérbe szorultak Forrás: Pintér Mónika

Fontos megjegyezni, hogy a gamer notebook koncepciója egyáltalán nem új, egyes gyártók, mint az ASUS, a Dell vagy az Acer hosszú évek óta készítenek

olyan hordozható számítógépeket, melyek főleg játékra jók.

Ezeknek a gépeknek általános jellemzője, hogy a hordozható szót inkább idézőjelben érdemes használni velük kapcsolatban: gyakran 6-7 kilogrammos szörnyetegekről beszélünk, melyek telepről alig üzemelnek egy- másfélórát, ugyanis a beléjük zsúfolt extrémerős alkatrészek nagyon sokat fogyasztanak.

És persze melegszenek is.

Ezek a tulajdonságok azonban, úgy tűnik, nem riasztják el a vásárlókat, az IFA-n ugyanis sorra mutatkoztak be a gamer notebookok. Ennek oka részben az Intel hatodik generációs processzorcsaládjának köszönhető: a nemsokára boltokba kerülő főegységek gyorsabbak, kisebbek és kevésbé melegszenek, mint az elődeik, azaz tökéletes alapot szolgáltatnak egy játék-PC-nek.

Az Acer Predator termékcsaládja impozáns képet fest Forrás: Acer

Nem csoda hát, hogy a nagy gyártók keselyűként csaptak le a chipekre, az Intel processzorai mellett pedig nagy sláger az USB-C csatlakozó, a Windows 10, a korábbi változatoknál sokkal gyorsabb DDR4-es memória és a 4K-s kijelző is. Utóbbi szinte minden új laptopba kérhető, az ASUS és az Acer kifejezetten ajánlja ezt a magas felbontást.

Extrém megoldásokból sem lesz hiány:

az ASUS GX700 nevű notebookjának hátuljából tumorként nő ki egy hatalmas, leszerelhető vízhűtés, hogy a túlhajtásra is alkalmas processzor ne égjen át az alaplapon akkor sem, ha valaki épp 4K-ban futtatja a Crysist.

Na, nem mintha egyébként szükség lenne a tuningra: az összes felvonultatott gép a legújabb videokártyákat kapja, így már alapjáraton elég erősek ahhoz, hogy korunk összes játékával elboldoguljanak. A 4K-s felbontás az egyetlen olyan terület, ahol ez már nem igaz, ahhoz már inkább több videokártyás, asztali rendszerek kellek, melyek árban még az amúgy is igen drága notebookok fölé rúgnak.

Az ASUS gépe saját vízhűtést kapott Forrás: ASUS

Akik hagyományosabb külsejű játékgépre vágynak, az Acer Predator-családját csodálhatják meg. A novemberben megjelenő gépek szintén mindenből a legjobbat kapják, és 15, valamint 17 colos kivitelben is kaphatók lesznek.

Bár külsejüket tekintve lerí róluk, hogy játékosoknak tervezték őket, az Acer azokra is gondolt, akik mondjuk egy unalmas tárgyaláson ütnék el az időt egy kis World of Warcrafttal, és a sokkal komolyabbnak tűnő Aspire V Nitrót megtoldotta egy Nvidia-féle videokártyával.

Illetve az MSI is frissítette saját családját, igaz, az olyan szélsőségesen durva megoldásokat, mint amilyen a CES-en tömegeket sokkoló, mechanikus billentyűzettel és két csúcskategóriás videchippel felszerelt GT80 Titan volt, most hanyagolta a gyártó.

A bemutatók közül talán a Lenovóé volt a legfurcsább:

az előadás során a prezentőr a földre ejtette a gyártó új játékos notebookját, majd kicsit meg is taposta, hogy így érzékeltesse a készülék strapabíróságát.

Felvetül a kérdés azonban, hogy minek, hisz a gamer notebookok jelenlegi átka az IFA-n sem nyert feloldozást. Ezek a gépek, bár elméletben hordozhatók, egyszerűen túl nagyok és nehezek ahhoz, hogy az ember bárhová magával vigye őket.

Az akkumulátoridőkről pedig gondosan hallgatnak a cégek, nyilván azért, mert elég feltekerni a fényerőt a 4K-s laptopon, és máris rohanhatunk a legközelebbi konnektorhoz.

A Lenovo gépe elég masszív, ezt az IFA-n élőben prezentálták Forrás: Lenovo

Ezek a gépek tehát még mindig inkább csak arra jók, hogy a gyártók megcsillogtassák saját mérnöki szakértelmüket. Ennek ellenére egyre többen vásárolnak ilyen gépet, mert nem kell szerelni, mint egy PC-t, helyette konzolként is funkcionálhat, miközben a Windows 10 az összes egyéb feladat ellátására alkalmassá teszi a rendszert.

Olcsó? Nem. Praktikus? Nem. De erős és sokoldalú. Úgy látszik, ez elég.

A gamer notebookok Magyarországon is keresett terméknek számítanak. Tapasztalata szerint átlagosan 300 ezer forintot költenek a vásárlók ezekre a gépekre, mondta Folkmann Ferenc, a Laptopszalon Kft. ügyvezető igazgatója. Elsősorban az ASUS és Lenovo notebookok futnak, a legfontosabb feltételnek pedig a videokártyát találják a vásárlók, hisz az a komponens a legsarkalatosabb, ha játékról van szó. A hazai vásárlók száma stagnál, nem csökken is nem is növekszik, és láthatóan nem befolyásolják őket sem a konzolok, sem az asztali-PC-k.

Bár némileg erősödnek a gamer notebook eladások, az összes többi kategóriába szánt hordozható gépek még mindig sokkal keresettebbek, mondta Bartos Tamás, az iPon Computer üzletvezetője.

Idén az összes laptop között a játékosoknak tervezett gépek eladási aránya az iPonnál 4 százalékos.

Az asztalunk is roskadozhat

Habár az IFA eddigi sztárjai a notebookok, asztali gépeket is hoztak magukkal a gyártók. Az ASUS, az Acer és a Lenovo szintén bemutatták saját konfigurációikat, melyek

nem csak az agresszív dizájnban osztoznak, de az alkatrészekben is.

Ezért aztán a gyártók leginkább túlhajtásban próbálnak versenyre kelni egymással, és olyan standokat állítanak fel, ahol azt nézhetjük meg, hogy nem fog nálunk soha kinézni mondjuk a The Witcher 3: Wild Hunt.

Három 4K-s monitoron is futhatnak a játékok, ha van elég kakaó a hardverben Forrás: Pintér Mónika

A szokványos torony-PC-k mellett igazi felüdülés olyasmit látni, mint az Acer Revo Build nevű konstrukciója.

Az alacsony teljesítményű, munkára kitalált doboz mágneses tetejére újabb kockákat pakolhat a vásárló, így téve egyre erősebbé és sokoldalúbbá a gépet - oké, a Revo nem igazán játékra való, azt azonban szívesen vennénk, ha egy nap nem kéne kutyázni a számítógépházban, valahányszor videokártyát akarunk cserélni, hanem elég lenne csak összelegózni az új konfigurációt.

Az efféle kezdeményezések (meg mint amilyen a Razer-féle Christine) közelebb hoznak bennünket ehhez a gyönyörű álomhoz.

Ez lehet az asztali PC-k jövője Forrás: Acer

Az IFA-n ráadásul nem csak a számítógépek álltak rá a játékokra, hanem minden más is. Láttunk fejhallgatókat, hangfalakat, egérpadokat, sőt, az Acer még egy gamer okostelefont és tabletet is bemutatott.

A Predator 6 nevű androidos mobil tízmagos (igen, 10) processzort és 4 gigabájt memóriát kap.

A stílusosan csak Predator 8-nak nevezett tablet hasonlóan erős alkatrészeket kap, valamint támogatja a többcsatornás hangzást, melyet a készülék négy sarkában elhelyezett hangszóróknak köszönhetően értek el a mérnökök. Ez első látásra (és hallásra) egyébként nem tűnik túl előnyösnek, de majd a novemberi megjelenés után kiderül, igaza lesz-e az Acernek.

Az asztali játék-PC-k egészen elképesztően nézhetnek ki Forrás: Pintér Mónika

És amikor azt hinné, már semmi sem lehet gamer, jön az ASUS, és bemutatja a routert, amely szupergyors hálózati kommunikációt biztosít, és azon túl, hogy úgy néz ki, mint egy döglött pók, 4K-s streamelésre is erősen ajánlott a gyártó szerint.

Mi ez a zsongás?

Az IFA-nak még nincs vége, sőt, igazából el sem kezdődött, hisz a hétköznapi látogatók csak 4-én, azaz holnap tehetik be a lábukat a kiállítás területére. Az azonban már most biztos, hogy a techvilág újra felfedezte magának a PC-t, azon belül pedig a játékosok egyre növekvő társadalmát.

Ezen nem is lepődünk meg, hisz az eSportok korát éljük, amikor is egy videojáték-bajnokságon több mint 18 millió dolláros (5 milliárd forint) nyeremény a tét.

Egyre több az ingyen elérhető, mégis minőségi program, a digitális terjesztés előretörésének köszönhetően pedig kényelmesebb PC-n játszani, mint eddig bármikor.

A pókrouter nem csak furcsán néz ki, de a gyártó szerint hatékony is Forrás: Pintér Mónika

A magam részéről arra leszek nagyon kíváncsi, hogy a dolgok internete, valamint az egyre nagyobb teret hódító okoseszközök miként fognak reagálni a játékvilág kihívására. Hisz ahogy a Windows 10 világuralomra tör, egyre több készülék kerül egymással kapcsolatba, ez pedig a játékok lehetőségeinek kiterjesztésével is jár.

Izgalmas idők jönnek.