A Google Utcakép alkalmazásával bárki átveheti a cég kamerás autóinak szerepét, és saját panorámaképeket oszthat meg a többi felhasználóval. Az app közelebb hoz bennünket távoli helyekhez, mint a Google Föld valaha képes lesz. Már csak egy VR-szemüveg kéne a virtuális világutazáshoz.

A Google kiadta az Utcakép nevű alkalmazást, mely tulajdonképpen a Térkép egyik funkciójának kibővítéseként fogható fel. Az ingyenes app letöltése után (mely egyébként a legtöbb androidos készüléken teljesen automatikusan történik) a felhasználó azonnal fejest ugorhat a keresőcég kamerás autóinak feladataiba.

A szoftverrel panorámaképeket készíthetők és oszthatók meg a többi felhasználóval, akik az alkalmazás térképén ugrálva nézhetik meg a felvételeket.

Az Utcakép a Google többi alkalmazásához hasonlóan tud magyarul, így egy rövid, a program működését taglaló diasor után egyértelmű lesz a kezelése.

A felület alapja egy világtérkép, melyen piros pöttyök jelzik a felhasználók által feltöltött panorámaképeket. Ezek lehetnek a Google saját munkái, vagy amatőr fotók is, a rendszer nem tesz különbséget a források között.

Az Utcakép alkalmazás felülete beleillik a Google repertoárjábaForrás: Smejkál Péter

Az alsó menüsorban megtekinthetjük a legnépszerűbb képgyűjteményeket, felfedezhetjük a világ minden táján készült fotókat, vagy ellenőrizhetjük a saját profilunkat, ideértve a privát, közzé nem tett panorámaképeket.

Utóbbiak készítéséhez nem kell elhagynunk az alkalmazást, elég rányomnunk a jobb alsó sarokban található, sárga kamera ikonra. Ekkor a szoftver egy saját fényképezőfelületre dob, ahol valós időben fotózhatjuk körbe a környezetet. Az így készült képek megosztása, feltöltése szintén pofon egyszerű - nem csak az alkalmazásban lehet látni őket, hanem a Google Térképen is.

Az Utcakép Androidra és iOS-re is elérhető, mi az előbbi változatot próbáltuk ki. A sebességgel voltak problémák, egy LG G3-as készüléken néha be-belassult az app, tekintve viszont, hogy friss alkalmazásról van szó, melyet egy rakás készülékhez optimalizálni kellett, ez megbcsoátható, pár frissítés, és bizonyára rendbe jön.

A felhasználók már most döbbenetes képeket osztanak megForrás: Smejkál Péter

A Google azokra is gondolt, akik nem a mobiljuk kamerájával, hanem profi felszereléssel szeretnének dolgozni: a cég leszerződött a kameragyártó Ricoh-val, és a vállalat készülékeit ajánlja azoknak, akik jobb minőségű panorámaképekkel szeretnének brillírozni az interneten.

Jön a közösségi VR-túra

Mivel az alkalmazás népszerűség alapján rangsorolja a képeket, a felhasználók gyakorlatilag állandó versenyben vannak egymással, ez pedig egy egészen újfajta közösségi élményt is jelenthet, távoli rokonságban a Snapchattel vagy az Instagrammal.

Budapestről is egyre több látványos panorámafotó készül.

Mi több, a Google egyre többet foglalkozik a virtuális valóság koncepciójával, a cégnek saját, otthon elkészíthető kartonszemüvege is van. A 360 fokos fényképek és videók pedig egy VR-készüléken élvezhetők a legjobban, ezek az eszközök pedig jövőre bombaként robbannak be a piacra.

Szóval már nincs messze a nap, amikor egy külföldi barátunk Google-fiókján át virtuális sétát tehetünk az illető kertjében.