Törökországban börtön jár az adatvédelemért

2015.09.06. 18:00

Terrorizmus vádjával börtönöztek be újságírókat Törökországban, amiért titkosították az adataikat.

Terrorizmussal vádolták meg a Vice News török-kurd összecsapásokról tudósító újságíróját és operatőrét, valamint iraki segítőjüket a török hatóságok.

Egy Al Jazeerának nyilatkozó török hivatalnok szerint azért, mert  "komplex titkosítási szoftvert" használtak, hasonlót ahhoz, amit az Iszlám Állam terroristái szoktak. Egyes források szerint ez leírás valószínűleg egy titkosító szoftvert takar.

Szakértők szerint a PGP vagy a TOR nevű titkosítási eljárásokról van szó. Ezekben közös, hogy szinte lekövethetetlenek, és árnyékban tartják az internethasználókat.

A TOR saját hálózatán futott például a Silk Road nevű, illegális anyagokat és szolgáltatásokat árusító webáruház, de az Iszlám Állam több terroristája, valamint rengeteg újságíró és önkéntes használja a webes cenzúra, illetve megfigyelés kikerülésére.

Próbálják visszafogni

Bár az újságírókat már elengedték a török hatóságok, nem csak kvázi-autoritáriusnak tekintett államok vannak a titkosítás ellen. Nagy-Britannia miniszterelnöke, David Cameron júliusban kijelentette, hogy nem hagy teret a terroristák kommunikációjának, amivel feltehetően a titkosítási programok ellehetetlenítésére is utalt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK