Könnyen megőrjíthetők a robotautók

2015.09.07. 08:20

Egyáltalán nem biztonságosak az önjáró autók: még csak hackernek sem kell lenni ahhoz, hogy eltérítsen valaki egy robotjárművet.

Érdekes és aggasztó biztonsági hiányosságra vetett fényt egy szakértő az önjáró autókkal kapcsolatban. Az olyan robotautók, mint amilyen a Google fejlesztése is, egy olcsó lézerrel és számítógéppel teljesen megbolondíthatók, akár balesetekbe is sodorhatók.

Ezek a járművek ugyanis általában lézerszenzorokkal mérik fel a környezetüket. Amennyiben valaki hamis jeleket küld feléjük, a komputer könnyen azt hiheti, hogy ott is autó vagy gyalogos van, ahol valójában semmilyen akadály nincs. Erre a rendszer úgy reagál, hogy lassít, leáll, vagy kikerüli az ütközést.

Akár a Google cuki kisaótja is veszélybe kerülhetForrás: Google

Csakhogy ha nincs mit kikerülni, akkor könnyen baj lehet a manőverből.

Jonathan Petit kiberbiztonsággal foglalkozó kutató szerint egy ilyen átveréshez elég egy olcsó lézer és valamilyen vezérlőszámítógép, mint mondjuk egy szintén alacsony árú Raspberry Pi.

Még csak célozni sem kell tudni a lézerrel: Petit 350 méterről is képes volt hamis jeleket sugározni a tesztek során. Valódi autókat persze nem vetett be, elég volt az általuk használt technológia is.

Több ezer objektumot vetíthetek ki, és lebéníthatom az autók rendszerét, amelyek így nem fogják észrevenni a valós akadályokat" - magyarázta Petit, aki állítja: nem az a célja, hogy a lézeres szenzorokat megbízhatatlan készülékeknek állítsa be, mindössze szeretné felhívni a figyelmet rá, hogy a teljesen komputervezérelt járművek bevezetése előtt még nagyon sok problémára kell megoldást találni.

Nem gázol el senkit

Mindeközben a Google mérnökei egyre okosabbá teszik saját prototípusaikat. A legutóbbi, texasi tesztek során a robotautók az állatokat is könnyedén elkerülték, sőt, a semmiből előbukkanó gyalogosokra is egész jól reagáltak, noha utóbbi jelenség a fejlesztők szerint még mindig meg tudja zavarni a járművek szoftverét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK