Mindent egy lapra tett fel az Apple

apple ipad TOP iphone tim cook event keynote
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 9: Apple CEO Tim Cook speaks about the iPad Pro during a Special Event at Bill Graham Civic Auditorium September 9, 2015 in San Francisco, California. Apple Inc. unveiled latest iterations of its smart phone, forecasted to be the 6S and 6S Plus and announced an update to its Apple TV set-top box. Stephen Lam/ Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Minden termékkategóriáját frissítette az Apple. Jön a nagyobb iPad, az új iPhone-ok, illetve az Apple TV is, amellyel a jövőben még játszhatunk is, ha akarunk. Vagy csak beszélgethetünk Sirivel, aki minden színészt és rendezőt ismer.
Vágólapra másolva!

Megtörtént, amire milliók vártak: az Apple hivatalosan is bejelentette az idei termékfelhozatalát, melynek jó részét ugyan előre leleplezték a kiszivárgott információk, de így is érdemes volt figyelni a gyártó újdonságaira. Bár tény, hogy sok eredetiséget nem hozott a cég.

Kezdjük a végén!

Az Apple-bemutatón a végére hagyták a legtöbb felhasználót érdeklő termékeket, mi azonban nem leszünk ilyen szívtelenek:

lássuk az új iPhone-okat!

Az új iPhone-ok külsőre csak a színükben újak Forrás: AFP/Stephen Lam

Az iPhone 6S és 6S Plus (ez esetben az S betű a "success", azaz siker szót jelöli) ezúttal is 4,7 és 5,5 colos készülékek, mint a sima 6 és 6 Plus, de a méretüket leszámítva nincs különbség köztük. A telefonokat a gyártó új, A9-es chipje hajtja, mely a cég szerint 70 százalékkal erősebb számítási és 90 százalékkal izmosabb grafikai kapacitást jelent a tavalyi modellekhez képest.

Ehhez képest szinte bakfitty a kétszer gyorsabbnak ígért wifi és LTE.

Ez természetesen gyorsabb telefont, szebb 3D-s játékokat és gördülékenyebb felhasználói élményt jelent, melyet a mérnökök úgy értek el, hogy a telefonok mégis kevesebbet fogyasztanak elődeiknél, azaz az akkumulátor tovább bírja szuflával a Retina-kijelző nyomkodását.

Ráadásul nem akármilyen nyomkodásról van szó:

az új iPhone-ok megkapták a MacBook Force Touch funkcióját, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a készülék nemcsak magát az érintést érzékeli, hanem azt is, hogy az milyen sokáig tart és mennyire erős - ezt az alkalmazások is felhasználhatják, mi több, az új, iOS 9 operációs rendszer teljes egészében e köré a funkció köré épült.

A 3D Touch-nak nevezett megoldás lehetővé teszi, hogy a felhasználó eleinte csak belekukkantson a kapott e-mailekbe, üzenetekbe, képekbe, sőt a letöltött appokba is, anélkül, hogy valóban megnyitná őket. Ezzel a gyártó szerint időt spórol a telefon tulajdonosa, hisz csak azt olvassa el vagy nézi meg, ami tényleg érdekli.

Alkalmazások terén annyiban más a helyzet, hogy bizonyos opciók az app elindítása nélkül is elérhetővé válnak, így mondjuk ellenőrizhetjük az Instagram-követőink számát, lekérdezhetjük az épp aktuális időjárást, vagy kérhetünk frissítést.

Ez már tényleg csak a fejlesztők kreativitásán múlik, akik természetesen szabadon rendelkeznek a 3D Touch lehetőségeivel.

Az Apple erre húzta fel az iPhone-ok teljes bemutatóját, pedig voltak azért érdekesebb újdonságok, elsősorban a kamerák terén. Az új modellek 12 megapixeles hátlapi és 5 megapixeles előlapi szenzorral érkeznek, a prezentáció tanúsága szerint pedig valóban lenyűgöző képeket készítenek.

A kamera sokat fejlődött, a képek és videók teljesen új élményt nyújtanak Forrás: AFP/Stephen Lam

A hátlapon maradt a korábbi vaku, előre pedig most sem került: helyette a készülék kijelzője villan fel egy pillanatra a maximálisan megadott fényerő háromszorosával, így világítva meg a szelfizőket.

Lesz rózsaarany színű iPhone 6S is - ez már szinte rózsaszín.

Érdekes újítás a Live Photos ötlete: minden iPhone-nal készített fénykép egy 12 megapixel felbontású, 1,2 másodperc hosszúságú videó is egyben, mely a kép hosszas lenyomva tartásával játszható le a mobilon, de az összes kompatibilis iOS-eszközön meg lehet nézni őket.

A funkció kikapcsolható ugyan, az Apple mérnökei azonban esküsznek mindenre, ami alma, hogy az így felvett több száz (ezer? tízezer?) kis anyag nem foglal sokkal több helyet a mezei fotóknál.

És csak úgy mellékesen, az új telefonok 4K-s videókat is rögzíthetnek, melyek ráadásul nem tűnnek olyan zajosnak, mint a konkurencia felvételei.

Az iPhone 6S és 6S Plus szeptember 12-től rendelhető elő,

az Egyesült Államokban 25-én indul meg az értékesítés. Mi persze csak később kapunk belőlük, az év végére azonban 130 ország 400 szolgáltatójánál lehet majd megvásárolni a telefonokat, minden bizonnyal méregdrágán. Az amerikai árak persze maradtak ugyanazok, mint a 6-os széria esetében voltak tavaly.

Az iOS 9 szeptember 16-án válik letölthetővé

minden olyan készülékre, amelyre már a 8-as változat is elérhető volt.

Megjött az iPadek bivalya

A bemutató talán második legvártabb eszköze a szintén nagyon régóta emlegetett iPad Pro volt: a 12,9 colos készülék

5,6 millió pixelt jelenít meg a kijelzőn,

ez több, mint a retinás MacBook Prónál mért érték. A tabletbe egy A9X nevű processzor került, mely szintén nagyon-nagyon erős: a bemutatón másodpercenként 60 képkockás (fps) sebességgel futott a készüléken az Autocad nevű tervezőprogram, ami híres arról, hogy még az izmosabb PC-ket is meg tudja fektetni.

Nos, az Apple valamiért nagyon rácuppant az egészségügyre, az új iPadet is egy orvosi alkalmazással demózták, mely

perverz részletességgel rajzolta ki a csontbetegségeket

egy 3D-s anatómiai modellen. Az új app lehetővé teszi, hogy az orvos szövetrétegenként bontsa le az emberi teszt virtuális mását, így segítve a beteget állapota megértésében.

Az iPad Pro 5,6 millió pixelt jelenít meg Forrás: AFP/Josh Edelson

Ennél nagyobb meglepetést okozott azonban, amikor a Microsoft Office-részlegének feje, Kirk Koenigsbauer lépett a színpadra, hogy bemutassa, milyen az irodai programcsomag az iPad Prón.

Mivel a kijelző elég nagy ahhoz, hogy két alkalmazás is kényelmesen elférjen rajta, illetve a termék támogatja a multitaskingot, ezért akár egy Excel és egy Word is futhat a tableten egy időben, a felhasználó pedig ide-oda dobálhatja a szükséges adatokat a két szoftver között.

Ezt később egy másik konkurens cég, az Adobe-ot képviselő Eric Snowden is megerősítette, aki cége három appját (köztük a most először látott PhotoShop Fix retusáló szoftvert) vezérelte a tableten.

Az iPad Pro persze nem csak azért jó munkára, mert erős:

egy saját styluspent is kap a készülék Pencil néven,

mely beépített szenzorokkal teszi pontossá a grafikusok munkáját. Sőt, a konkurens Microsoft Surface-hez hasonló, hivatalos billentyűzetkiegészítő (Smart Keyboard) is elérhető lesz a táblagéphez.

A ceruza és a billentyűzet nem néz ki túl jól Forrás: AFP/Stephen Lam

Lesz új iPad mini is: a kisméretű tablet negyedik generációja egy összenyomott iPad Air 2.

Az új tabletet ezenfelül filmnézésre is ajánlja a cég, ezt nemcsak a kijelző, de a négy hangszóró is elősegíti. A Prónak persze megkérik az árát: a 32 gigás alapváltozat 799 dollárba kerül, a 128 gigás pedig 949 dollárba, ezek viszont csak wifivel működnek. A gyors mobilnetet biztosító LTE-s, 128 gigabájtos modell 1079 dollárt kóstál majd a novemberi megjelenéskor:

ez több mint 300 ezer forint.

A tévézés jövője?

Bemutatkozott az új Apple TV is, mely szintén hozta az elvárható újdonságokat. Egy erős set-top-boxról van szó, mely saját alkalmazásbolttal lett felszerelve. Az appok között megtalálhatók a legnépszerűbb tartalomszolgáltatók filmjei, sorozatai, sőt, még játszani is lehet a készülékkel.

Az Apple TV nem sokat változott külsőre, na, de belsőre! Forrás: AFP/Stephen Lam

Ezt az új távirányító is segíti: az érintőfelületet kapott távkapcsoló a mozgásérzékeléssel is képes kommunikálni a dobozzal, azaz úgy működhet, mint egy Wii - az Apple saját, exkluzív játékokat is fejlesztett a gépre, de olyan népszerű sorozatok is elérhetőek lesznek, mint a Rock Band vagy a Crossy Road: utóbbi többszemélyes játékmóddal, hogy az egész család lökdöshesse egymást az úttesten.

A készülék megkapja a Siri nevű virtuális asszisztenst is.

A szoftver a felhasználó kerek, egész mondatai alapján nemcsak konkrét filmcímekre kereshet rá, de még arra is képes, hogy visszatekerje vagy kérésre feliratozza a nézett műsort, megtaláljon egy sorozatepizódot, vagy színészek és rendezők alapján ajánljon tartalmat.

Az Apple TV az iOS menürendszerét is megörökölte: a színes, látványos felületet magas felbontású képernyővédő-videók teszik még érdekesebbé.

A doboz 150 dollárról indul októberben,

év végére 100 országban lehet majd megvenni.

És akkor az Apple Watch

A show az Apple saját okosórájával kezdődött, új modellt azonban nem mutattak be, helyette a már meglévő készülék új operációs rendszerét demózták, mely - az iPadhez hasonlóan - az egészségügy dolgozóinak segíthet sokat.

Az óra egy anya és gyermeke kezén például mérheti a két személy pulzusát,

erről pedig valós időben tájékoztathatja az orvost, aki akár vissza is tekerheti a korábbi jelentéseket, hogy teljesebb képet kapjon a páciens állapotáról.

Az Apple Watch Hermes kifejezetten elegáns lett Forrás: AFP/Stephen Lam

Az óra az átlagos felhasználóknak annyiban újul meg, hogy többféle színű szíj érkezik hozzá, illetve jön a Hermes - vélhetően limitált kiadású változat -, melyet egy ismert vállalat lát el saját, prémium bőrszíjjal.

Jövőre veled ugyanitt?

Az Apple végül is mindent bemutatott, amit a felhasználók vártak, a vásárlók már most dörzsölhetik a tenyerüket a karácsonyi szezonra. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy innen merre tovább?

A felbontás már nem sokáig nőhet, az akkumulátor sem lehet nagyobb, és az internet sem lesz sokkal gyorsabb. Arról nem beszélve, hogy az okostelefon mint koncepció, alig változott az első iPhone óta.

Egy szó, mint száz: várjuk a következő Steve Jobsot.