Érdemes lesz az új iPhone 6S-re váltani?

iphone 6s apple show bemutatón
Apple CEO Tim Cook introduces the iPhone 6s during an Apple media event in San Francisco, California on September 9, 2015. Apple unveiled its iPad Pro, saying the large-screen tablet has the power and capabilities to replace a laptop computer. AFP PHOTO/JOSH EDELSON
Vágólapra másolva!
Bemutatta legújabb telefonját az Apple. A kérdés csak az, megéri-e egy jelenlegi iPhone-tulajnak 6S-re váltani. Összeszedtük, mivel tud majd többet elődjénél az idei S-széria.
Vágólapra másolva!

Nehéz dolga van egy S-szériás iPhone-nak, ha le akarja nyűgözni a vásárlókat. Az Apple általában a számozott készülékekkel hozza be a látványos újításokat, mint a nagyobb, szebb kijelző, vagy az új dizájn:

egy iPhone 4S-nek vagy 5S-nek nagyot kellett mutatnia, hogy a tavalyi vásárló úgy érezze, váltani kell.

Meg is tették.

Az iPhone 4S behozta Sirit, a mára minden Apple-felhasználó jobbkezeként funkcionáló virtuális asszisztenst, az 5S-en pedig megjelent az ujjlenyomatolvasó, ami gyakorlatilag felhasználók millióinak változtatta meg a telefon feloldásának rutinját.

A tegnap bejelentett iPhone 6S-ről (és a többi új termékről) már olvashattak összefoglalónkban, most azonban sorra vesszük, mi olyat nyújt a készülék, amit elődje nem tudott.

Nem mindegy, hogy érintjük

A telefon egyik legnagyobb újítása a nyomásérzékeny kijelző volt, amit most már Force Touch helyett 3D.érintésnek hívnak. A készülék érzékeli, milyen erővel nyomjuk rá ujjunkat, így ha például erősen nyomunk egy ikonra a főképernyőn, az különféle alternatív lehetőségeket dob fel nekünk.

Külsőre szinte teljesen változatlan a készülék Forrás: AFP/Stephen Lam

Ezt úgy kell elképzelni, ahogy mondjuk a jobb egérgomb működik asztali gépen: a kamerára nyomva például felajánlja a szelfikészítés és a videófelvétel lehetőségét is.

Ezzel az új módszerrel lesz mostantól előhozható az éppen futó alkalmazások listája is. Sokaknak felesleges újításnak tűnhet, de az iOS használatát alapjaiban változtathatja meg az ilyen gyorsfunkciók meghonosítása - gyakorlatilag

még kényelmesebben lesz használható az eddig is a végletekig egyszerűsített rendszer.

A 3D-érintésnek köszönhetően arra is meglesz a lehetőségünk, hogy csak belekukkantsunk üzenetekbe vagy weblapokba: egy könnyed érintés hatására kis ablakban ugrik elő a tartalom, anélkül, hogy bármilyen alkalmazás vagy új lap megnyílna.

Ultra HD, de minek?

Az iPhone 4S óta most először cserélték le a hátlapi kamerát a telefonon, ezúttal már 12 megapixeles a szenzor. A még nagyobb felbontású képek mellett most először

4K-s, azaz Ultra HD minőségű videókat is készíthetünk.

Ez már inkább presztízskérdés, hogy ne maradjanak el a rivális Samsungtól és LG-től, hiszen az ilyen videók lejátszására csak keveseknek van lehetősége, még maga a kijelző sem támogatja a felbontást.

A OneRepublic tagjai már kipróbálhatták a 3D-s érintést Forrás: AFP/Josh Edelson

Korábban az iOS 9 kódjában kiszúrták, hogy első vakut is kap a telefon: ez igaz is, meg nem is. A készülék a kijelzőt használja világításra, szelfi készítésekor képes fényerejét a háromszorosára növelni, így az egy vaku hatását kelti.

Megelevenednek a képek

Szintén 6S-exkluzív funkció a fotók életre keltése. A telefon mostantól rögzíti a képkészítés előtti és utáni másodperceket is, így gyakorlatilag videót vesz fel, de alapértelmezetten csak az elkészített fotót használja. Ha viszont az új 3D-érintéssel nyomunk rá a képre a galériában, az mozogni kezd.

Új processzor, még nagyobb sebesség

Mint minden évben, idén is cserélődik a processzor: az A9-es 70 százalékkal erősebb számítási és 90 százalékkal erősebb grafikai teljesítményre képes, a cég állítása szerint

Az Apple a bemutatón egy látványos lövöldözős játékkal prezentálta a telefon teljesítményét. Ez alapján a kézikonzolokkal valóban rivalizálhat a készülék, de a nagygépes látványtól még messze van.

Négyféle színben lesz kapható, köztük az új rózsaarannyal Forrás: AFP/Stephen Lam

Gyorsultak a vezeték nélküli hálózatok is: a 4G és a wifi is kétszer akkora sebességre képes, valószínűleg tényleg élmény lesz internetezni a telefonnal.

Van amiben visszalépés

A legtöbb dologban óvatosan előre, de van amiben hátrafele lépett az iPhone 6S. 1715 milliamperórás akkumulátort kapott, szemben a 6-os 1810-esével, ami jelentős különbség.

Bár valószínűleg az iOS 9 rendszerével úgy sakkoztak, hogy a telefon ne legyen rövidebb üzemidejű, mint a tavalyi modell, egy ilyen árkategóriás mobilnál mégiscsak visszatetszést vált ki az emberből egy ilyen húzás, miközben minden másban előrefele haladtak a mérnökök.

Minden a gyakorlatban dől el

Valóban fejlődött, de mégis óvatosabb előrelépésnek tűnik az iPhone 6S, mint a korábbi S-szériák. Bár a 3D-érintés érdekes fejlesztés, mely tényleg segítheti a használatot, mégis,

a legtöbb funkciója inkább szoftveres dobás, mintsem magát a hardvert igénylő fejlesztés.

Egész biztosan lehet rá számítani, hogy a tört szoftverekkel a korábbi iPhone-okba is bekerülnek a 6S-en az eltérő érintéssel behozható lehetőségek, csupán valami alternatív eléréssel.

Az, hogy megéri-e iPhone 6S-re váltani, gyakorlatban fog eldőlni. Az iPhone 4S első sorban nem Siri miatt volt sokkal jobb telefon elődjénél, hanem azért, mert olyan stabilitási mércét állított fel, amit a cég (és a legtöbb rivális) a mai napig képtelen volt megugrani.

Egyszerűen elképesztően jó volt használni.

Ha a 6S és a 6S Plus ezt a vonalat követi, még egy iPhone 6 tulajnak is komolyan fontolóra lehet venni a váltást.

Ha viszont az iPhone 5S-hez hasonló hardveres és szoftveres gyengélkedések itt is megmutatkoznak, akkor minden újítás ellenére érdemes lesz kivárni a következő, hetes számú készüléket.

Maradok a hatosnál

Cikkünk írója nagy iPhone kedvelő, de nem nyűgözte le az új készülék. Bár a végleges döntést a kipróbálásig korai lenne hozni, de amennyiben az iPhone 6S nem nyújt legalább olyan sebesség- és stabilitásbeli előrelépést, mint a 4S tette, továbbra is a jól bevált, és meg nem hajlott iPhone 6-ot választja

Az iPhone 6S szeptember 25-étől lesz kapható az Egyesült Államokban, Magyarországra pedig valószínűleg néhány héttel később fog érkezni. Hivatalos hazai ár egyelőre nincs, ám várhatóan a tavalyihoz hasonló 230 ezer forintos árazást fog kapni.

Ezt tudja az iPhone 6S:

  • Kijelző: 4,7 colos, 1334x750-as felbontás (6S)/ 5,5 colos 1920x180-as felbontás (6S Plus)
  • Processzor: Apple A9
  • Memória: 2 gigabájt
  • Tárhely: 16/64/128 gigabájt, nem bővíthető
  • Hátlapi kamera: 12 megapixel
  • Előlapi kamera: 5 megapixel
  • Akkumulátor: 1715 milliamperórás
  • Operációs rendszer: iOS 9